könyv, film, zene, rendezvény egy helyen

2017. február 27., hétfő

Programjaink a hétre

Devecseri 100 – Felolvasóest a Ménfőcsanaki Fiókkönyvtárban


Február 27-én (hétfőn) 18 órakor felolvasóestet tartunk a Ménfőcsanaki Fiókkönyvtárban (Győri u. 90.) a 100 éve született költő, író és műfordító Devecseri Gábor műveiből. Devecseri költőként a Nyugat harmadik nemzedékének egyik kitűnő alakja; tudósként a magyar klasszika-filológia nemzetközi tekintélyű kiválósága; mint műfordító, mint az antik kultúra tolmácsa pedig versenytárs nélkül első a magyar irodalomban. Csodagyermeknek indult, 15 éves korában már kiadták verseit. 1945-ben jelent meg az Állatkerti útmutató c. gyermekek számára írt, szellemes verseskötete. Homérosz után számos görög és latin klasszikust fordított. A mai olvasó az európai ókor klasszikusainak java részét Devecseri korszerű és élvezetes fordításában ismeri. 89 író közel ezer versét, drámáját és regényét fordította magyarra. Munkáját 1953-ban Kossuth-díjjal jutalmazták. Szívesen látjuk azokat az olvasókat is, akik szeretnék felolvasni kedvencüket! A belépés díjtalan.


5 ország – 5 millió lépés – Pető András előadása


Március 2-án (csütörtökön) 16.30-kor a Központi Könyvtár klubjában (Herman O. u. 22., földszint) 5 ország – 5 millió lépés. El Camino Budapestről címmel Pető András előadását hallgathatják meg az érdeklődők. Néhány éve már Magyarországon is találkozhatunk a Szent Jakab-zarándokút jelzéseivel Budapesttől Lébényen át egészen Ausztriáig, ahol bekapcsolódhatunk az európai zarándokútvonal hálózatába. „Ahhoz, hogy egy magyar ember végig tudja járni a hagyományos utat, el kellett odáig jutni.” – erre vállalkozott 2014-ben Pető András, aki Budapestről indulva mintegy 3500 km-t tett meg a Szent Jakab-úton Európán át: Magyarország, Ausztria, Svájc, Franciaország és Spanyolország. 5 országon át – 5 millió lépés… Az élménybeszámolóra a belépés díjtalan.


„Korok, világok, hangulatok” – Benyák Zoltán és Bíró Szabolcs könyvturnéja


Március 3-án (pénteken) 17 órakor két regényíró, Benyák Zoltán és Bíró Szabolcs érkezik az Athenaeum Kiadó égisze alatt zajló tavaszi könyvturnéjuk első állomására. A rendezvény helyszíne a Kisfaludy Károly Könyvtár rendezvényterme (Baross G. út 4., II. emelet). Az est moderátora Póda Erzsébet író, újságíró lesz. A program díjmentesen látogatható, minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése