könyv, film, zene, rendezvény egy helyen

2015. január 9., péntek

Kalandparkok Magyarországon


A kalandparkok az utóbbi évtizedben jelentek meg Magyarországon. A vidámpark és a sportpálya lehetőségeit ötvözik, a szabad idő aktív eltöltésére, mozgásra ösztönöznek, és szórakozást nyújtanak az egész családnak, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Kalandpark, kalandtúrapark, kalandkert, élménypark: a szóhasználat még ingadozó, de mindegyik azt a külföldön már az 1990-es években feltűnt, sajátos, új létesítményt jelenti, amely természetes környezetben teremt lehetőséget a mozgásra és a szórakozásra: hatalmas játszótér a szabadban, jó levegőn, fák között.


Már ötvennél is több kalandpark létesült hazánkban. Fatörzsekre szerelt izgalmas kötélpályák, lengőhidak, csúszdapályák, tanösvények, erdei labirinpaintball, quadpálya, légvárak, csúszdák, zorb - és sok más egyéb kalandra hívó játék szerepel kínálatukban. A különféle attrakciók próbára teszik a látogatók fizikai kondícióját és merészségét is, de nem kell sportolónak lenni hozzájuk, hiszen ezek a kalandparkok teljesen biztonságosak, a védő- és biztonsági felszereléseket az üzemeltetők biztosítják. Ezek a létesítmények ideális helyszínek családi és osztálykirándulások, céges csapatépítő tréningek lebonyolításához is.


Mit kínálnak a hazai kalandparkok? Mindenekelőtt erdei kötélpályákat, ilyeneket kivétel nélkül mindegyikben találunk. Ez valójában akadálypálya, amely a hegymászás és az erdőjárás örömeit, szépségeit és nehézségeit egyesíti: a pályákon (S, M, L vagy a sípályákhoz hasonlóan sárga, zöld, kék, piros, fekete jelzéssel) 0,5-9 m magasságban, hegymászó felszereléssel végig drótkötélhez rögzítve kell függeszkednünk, kapaszkodnunk, átküzdenünk magunkat a játékelemeken, például függő és kötélhidakon, rönkökön, mászófalakon. Az erdei kötélpálya használatának alapszabálya - amelyet minden új látogatónak meg kell ismernie, sőt, néhol külön gyakorlópálya is a rendelkezésükre áll - az, hogy a két karabinert tilos egyszerre kiakasztani: a továbbhaladáshoz először az egyiket kell áthelyezni, és csak miután azt már rögzítettük, akaszthatjuk ki és tehetjük utána a másikat.


Az alpesi vagy tiroli kötélpályának, csúszópályának vagy csúszdának is nevezett canopy tulajdonképpen egy speciális drótkötélpálya (prototípusát Közép-Amerikában, a Costa Rica-i Monteverde Cloud Forest Nemzeti Parkban hozták létre az esőerdők tanulmányozására), amelyen a fák lombkoronája fölött, speciális csigák segítségével, hegymászó beülőben, teljes biztonságban - a helyi adottságokat, a talaj lejtését kihasználva -, oszloptól oszlopig suhanhatunk igen nagy sebességgel. Biztonságunkat két önbiztosító karabiner és két, kb. 1 m hosszú heveder garantálja.

A kalandparkok másik leggyakoribb attrakciója a mászófal vagy mászótorony, 4-5 különböző nehézségű mászóúttal. A biztonsági követelmények itt is hasonlóak. Falat vagy tornyot mászni természetesen csak felügyelettel, hegymászó felszerelésben, automata biztosítással lehet. Kedvező adottságú terepen akár természetes sziklafalon is mászhatunk. A legtöbb helyen gondolnak a kisebbekre is: már a 4-5 éveseknek is kialakítanak mászóutakat.


És ott van még az új őrület, a zorbolás is, mely szintén kipróbálható néhány helyen. A zorb nagyszerű dolog. Az ember csak belebújik, és máris fiatalodott néhány évtizedet: olyan, mintha az anyaméhbe került volna vissza. Rugalmas gömb veszi körül, semmi baja nem eshet, pedig ez a gömb akár 50-60 kilométeres sebességgel is száguldhat. Lejtőn. A zorbot Új-Zélandon találták fel: egy 3,2 méter - a gyerekeknek készült változat 2,5 méter - átmérőjű, felfújható, átlátszó műanyag gömb, amelynek belsejében egy kisebb gömb található, a kettő között pedig levegő van és merevítőszerkezet. A zorbolni vágyó ember, szaknyelven zorbonauta ebbe a belső gömbbe mászik be egy 70 centi átmérőjű nyíláson keresztül. A feltalálókat állítólag Leonardo da Vinci egyik jól ismert rajza, a Vitrivius De Architectura című műhöz készített rajz ihlette meg, amely egy kitárt karú és lábú embert ábrázol. Az alapötlet nem más tehát, mint bedugni egy embert valami jó nagy strandlabdába. A kettős héjszerkezet pedig arra szolgál, hogy meg ne sérüljön a vállalkozó szellemű extrém sportoló. A zorbonauta nem üti meg magát, mert közte és a talaj között van több mint fél méter - a hiteles mérések szerint 700 mm -, az utast vagy beszíjazzák a belső gömbbe, vagy kapaszkodik, a lényeg az, hogy nem csapódik össze-vissza a műanyag falnak. A rugalmas műanyag és a levegőréteg elvileg felfog minden ütést, de azért ajánlatos védőfelszerelést, térdvédőt, könyökvédőt és nyakmerevítőt is felvenni. Egyébként a biztonsági előírásokat célszerű mindig betartani, a felszerelést pedig használni, mert mindenki a saját felelősségére veheti igénybe a szolgáltatásokat, s egyes helyeken ezt írásban is megerősíttetik.


Több kalandparkban megismerkedhetünk az íjászat fortélyaival, és erdei túrán vagy ügyességi pályán kipróbálhatjuk a négykerekű terepmotorokat, a quadokat. Sok helyen van mountain bike-pálya, gokart, kalandvár és ugróasztal, s néhány helyen találkozhatunk vizes attrakciókkal is. A kínálat a legtöbb létesítményben rendkívül sokszínű, a helyi adottságokhoz igazodik, s évről évre bővül. Egy-egy igazán modern helyen még mozgássérülteket is fogadnak. És persze vannak pihenőhelyek kicsiknek és nagyoknak egyaránt.


A kalandparkok nagy része csak áprilistól novemberig tart nyitva, a tavaszi-őszi előszezonban rövidebb, nyáron hosszabb ideig, de persze vannak olyanok is - például a győri -, melyek egész évben várják a látogatókat. Előzetes egyeztetéssel szinte mindenütt fogadnak csoportokat nyitvatartási időn kívül is. Csoport-, gyerek- és diákkedvezmény mindenhol létezik, de 14 éves kortól a legtöbb helyen felnőtt jegyet kell venni. Az árak változatosak, van, ahol parkolási díjat, belépőt is kell fizetni, ennek fejében viszont bizonyos, elsősorban a kisgyerekeknek szánt szolgáltatások ingyenesek.


Mint láthatjuk, a hazai kalandparkok kínálata rendkívül sokrétű. Mindegyikről nem tudunk beszámolni, de álljon itt egy szubjektív válogatás kedvcsinálónak, amelyből persze nem hiányozhat a győri Rába Kalandpark, valamint az ETO Parkban található fedett MeXtrém Park sem.

1. Rába Kalandpark (cím: 9025 Győr, Püspökerdő; földrajzi koordináták: É 47° 42' 5", K 17° 36' 55"; telefon: +36/70/389-3013; e-mail: hello@rabakalandpark)


2013 júniusban nyílt a Rába Kalandpark öthektáros területen, a Püspökerdőben. A közel 80 fán kifeszített köteleken létrehozott változatos akadályok sportosan izgalmas szórakozást kínálnak gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt, öt különböző pályával. Aktív és jókedvű kikapcsolódásra, némi extrém kalandra vágyók bátorságukhoz és képességeikhez mérten kipróbálhatják a különböző nehézségű pályaszakaszokat gyönyörű zöld fák között mászva és drótkötélpályákon csúszva. Akár az egész napot a friss levegőn töltheti a család, aktív mozgással, trambulinozással, de megpihenhetnek a függőágyakban is, a gyerkőcök pedig a szomszéd játszóteret is kiélvezhetik.
Az árak nem életkorhoz vannak kötve, hanem különböző magassági méretkategóriák szerint kialakítva: gyerek (130cm-ig): 900Ft; junior (130cm-től): 1800Ft; felnőtt (150cm-től): 2200Ft.


Nyitva tartási időszak kezdete: január 1.
Nyitva tartási időszak vége: december 31.
Nyitva tartás: 10.00-18.00

2. MeXtrém Park (cím: Győr,  Nagysándor J. u. 31.; telefon: +36/96/815-916; e-mail: mextreminfo@etopark.hu)

A győri ETO Park Élményközpont 2. emeletén található Magyarország legnagyobb fedett kalandparkja, a MeXtrém Park. A kalandpark aktív, felejthetetlen kikapcsolódást ígér felnőtteknek, iskolásoknak, óvódás gyerekeknek. A közel 2000 m2 alapterületű, 400 méter hosszú kalandpálya három különböző nehézségi fokozatú szakasszal, 52 akadályelemmel várja a kihívásra és megmérettetésre vágyókat. A szolgáltatást igénybe vevők biztonságos szórakozásáról képzett animátorok gondoskodnak, akik az oktatást követően is folyamatosan figyelemmel kísérik a pályán tartózkodókat. A zöld-, kék- és piros pályák kihívást, aktív sportélményt jelentenek mindenki számára. A drótkötélpálya alatt a kisebbek egy sokszínű földi pályán kalandozhatnak. A játéktér rengeteg új szórakozást nyújt: kuglipálya, lengőteke, darts, csocsó asztal, kis asztali foci, célbadobálós szekrény, mini kosárlabdapalánk… és még sorolhatnánk.
Árlista:
1,5 óra (alapkör) felnőtt: 1950 Ft/fő, minden további megkezdett félóra: 800 Ft/fő
1,5 óra (alapkör) diák: 1500 Ft/fő, minden további megkezdett félóra: 500 Ft/fő
Családi jegy (2 felnőtt, 2 gyerek): 5600 Ft/1,5 óra
Boulder fal: 700 Ft/fő/óra
Egyéb játékok (gokart, csocsó, darts, stb): 1000 Ft/ óra
Felnőtt csoportos kedvezmény (5-15 főig): 1500 Ft/fő, 15 fő felett            egyéni ajánlat alapján
Diák csoportos kedvezmény (5-15 fő): 1200 Ft/fő; 16 főtől: 900 Ft/fő; 26 főtől: 700 Ft/fő
Születésnapi rendezvény (2,5 óra): 1*1000 Ft+ 2500 Ft/fő
Nyitva tartás: Hétfő-péntek: 12:00-20:00; Szombat: 10:00-20:00; Vasárnap: 10:00-18:00

3. Camelot Kalandpark, Verőce (www.camelothotel.hu)
Kínálat: kötélpálya, csúszópálya, íjászat, mászó és ereszkedő torony, lézer harc és paint ball, csapatépítő játékok, fa játszótér, pónilovaglás, csacsi fogat, állat simogató, kenus és sárkányhajós vízi programok.

4. Három Sziget Kalandpark, Tordas (www.tordasikalandpark.hu)
Kínálat: csillagtúra-rendszerű kötélpálya, 4 db. telepített csapatépítőpálya-rendszer, óriás csúszópálya, fa játszótér, strandfoci-pálya, kosárlabda-pálya, bérelhető szigetek, horgásztó, Csárda.

5. Kalanderdő, Szilvásvárad (www.kalanderdo.hu)
Kínálat: kötélpálya, mászófal, trambulin, lézerharc, íjászat, lovaskocsikázás.

6. Kalandstrand, Gyenesdiás (www.kalandstrand.hu)
Kínálat: kötélpálya, lézerharc, vizi trambulin, mászófal, vízen járó léglabda.

7. Kőkaland Sport- és Élménypark, Budapest (www.kokaland.hu)
Kínálat: kötélpálya, paintball, bobcat, geocaching, céllövészet, quad, laserball.

8. Mecsextrém Park, Pécs (www.mecsextrem.hu)
Kínálat: kötélpálya, bob, kötélpiramis, gokart, quad, lovaglás, játszóház, tiroli csúszópálya, mászófal, kalandvár, ugrálóasztal, lövészet, rodeó bika, x-jump.

9. Orczy Kalandpark, Budapest (orczykalandpark.hu)
Kínálat: kötélpálya, canopy, égigérő paszuly, famászó, trambulin, lézerharc, erdei gokart, mászó kocka, manófalva.

10. Oxygen Adrenalin Park, Sástó (www.adrenalin-park.hu)
Kínálat: bob, kötélpálya, mászófal, canopy, quad, eurobungy, játszóház, légvár, labirintus, függőhíd, játszótér, kisállat simogató, láthatatlan kiállítás, íjászat, lövészet, óriáshinta, paintball, airball, űrkarika, jet-ski, vízi akadálypálya.

11. Robin KalandSziget, Tiszafüred (www.robin-kalandpark.wlap.hu)
Kínálat: mászótorony, minigolf, íjászat, tanösvény, triálpálya, erdei kötélpálya, drótkötél csúszda, zorb, vizi kenguru, water-walker, erdei kerékpáros triál pálya, számháború pálya.

12. Sobri Jóska Bakonyi Kalandpark, Kislőd (www.bakonyikalandpark.hu)
Kínálat: kötélpálya, csúszópálya, mászófal, íjászat, tekepálya, ugrálóasztal, kalandvár, fajátszótér, mountain bike pálya, csónakázás, ördögszekér, lovaglás, légvár, labirintus, állatsimogató, lézerharc, vízipuffancs, rodeó bika, ládaépítés, quad, űrkarika.

13. Tiszakürti Arborétum Kalandpark (www.complextraining.hu)
Kínálat: kötélpálya, íjászat, quad, paintball, csúszópálya, óriáshinta, lövészet, lézerharc, tankvezetés, helikopterezés, légvár.

14. Zánkaland Kalandpark, Zánka (www.erdeikalandpalya.hu)
Kínálat: kötélpálya, íjászat, airsoft lövészet, mászófal, ládaépítés, tréningpálya, vitorlás, sárkányhajó, sziklamászás, terepjárós túra, számháború, tutajépítés, sétahajó, szállás, strand.

Forrás: Kalandparkok Magyarországon - áttekintő térképpel
Kalandparkok és bobpályák
Rába kalandpark - kalandparkok
MeXtrémPark

Fotók: Rába Kalandpark
tmoni

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése