könyv, film, zene, rendezvény egy helyen

2015. január 23., péntek

A Füles Bástya

Egzotikus állatkert a belvárosban


Különleges történelmi helyszínen várja látogatóit a győri Xantus János Állatkert belvárosi bemutatóterme. A Nemzeti Színház mögötti Füles Bástya török kori végvármaradvány a XVI. századból, amely a látogatók elől hosszú évtizedekig elzárva állt. Több hónapig tartó felújítás után, 2011-ben végre megnyílhatott az a pályázati támogatásból megvalósított kiállítás, amely valóságos paradicsom az állatok iránt érdeklődő gyerekek és felnőttek számára. A látogatók egy helyen csodálhatják meg városunk középkori emlékeit és a dél-amerikai őserdők élővilágát.


A kazamatákban kialakított terráriumok és akváriumok több, mint negyven egzotikus állatfaj otthonául szolgálnak, többek között selyemmajmot, csuklyásmajmot, kajmánt, ráját, kígyókat, iguánát, skorpiókat, teknősöket, piranhákat és más különleges halakat láthatunk. Az egyik fő látványosság a kb. 15-20 ezer tagból álló hangyakolónia, amelyek életét (és jópofa, szüntelen vonulását) a termeken átívelő csövekben figyelhetjük meg.


Fehér patkányt talán még sosem láttunk, nos a Füles Bástyában erre is lehetőségünk nyílik. A további különleges látni- és tapogatnivalók közé tartozik például a rájasimogatás, illetve kipróbálhatjuk a halmanikűrt is, ahol a doktorhalhoz szabadon be lehet nyúlni egy kis felhámtisztításra.


Az érdeklődőket, családokat, iskolai osztályokat képzett zoológusok várják, akik az erre a célra kialakított, multifunkcionális oktatóteremben érthetően, játékos módszerekkel, képi és hangi szemléltetéssel mutatják be a természet csodáit.
A Füles Bástya mindennap, délelőtt 10 és este 7 óra között látogatható.

Galambos Krisztina

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése