könyv, film, zene, rendezvény egy helyen

2015. január 7., szerda

Joe Eszterhas: Ördögi kulcs Hollywoodhoz – Könyvajánló


Aki kicsit is járatos a filmek, és különösen az amerikai filmsikerek világában, annak biztosan nem kell bemutatni Joe Eszterhas-t. A magyar származású forgatókönyvíró, Hollywood egyik fenegyereke már hosszú évek óta adja nevét és tehetségét a filmsikerekhez.

Eszterhas eddig 15 filmet írt, melyek együttes bevétele meghaladja az egymilliárd dollárt. Amit ő nem tud a forgatókönyvírásról, a filmkészítés kulisszatitkairól, az nincs is. Eszterhas hírhedt arról, hogy a legcsekélyebb gátlás nélkül közöl az olvasóval minden titkot. Könyörtelenül számol be a filmkészítés kívülről nézve káprázatos, belülről azonban többnyire kegyetlen világáról. Ezért nem csorbul a hitele sosem.

Legújabb könyve, az Ördögi kulcs Hollywoodhoz a leendő forgatókönyvírókhoz szól, ám miközben okítja őket a szakmai fortélyokra, figyelmeztet a különféle csapdákra is. Tippjei, miként lehet Hollywoodot sikeresen túlélni, saját tapasztalatain alapulnak. Gondoljunk csak a Flashdance korszakot meghatározó sikerére, vagy a felkavaró Elemi ösztönre, amely megírásáért több pénzt addig senki emberfia nem tehetett zsebre Hollywoodban.

A „Miért Isten a forgatókönyvíró?” alcímet kapott könyv egy tulajdonképpeni kalauz: anekdoták, bölcsességek és találó beszólások laza elegye 400 oldalon keresztül. Olyan hírességek sztorijai, aranyköpései elevenednek meg a lapokon, mint például az isteni Gábor ZsaZsa, az egykori tinibálvány Brad Pitt, vagy éppen a folyton magas IQ-jával (és persze ledérségével) villogó Sharon Stone. De szerepet kap a könyvben Sylvester Stallone, a forgatókönyvíró kolléga William Goldman, vagy a filmlegenda Marlon Brando is.

Az Ördögi kulcs Hollywoodhoz lapjain sztárok sokasága nyüzsög soha nem hallott élethelyzetekben. Eszterhas nem kímél senkit és semmit, ezért könyve elsősorban azoknak a filmrajongóknak ajánlható, akik nemcsak a forgatókönyvírás területére vágynak, hanem szeretnének a sztárvilág valódi mélyére látni. Kalauzuk, Joe Eszterhas nem veri át őket a pénzükért.


Szilvási Krisztián

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése