könyv, film, zene, rendezvény egy helyen

2015. január 16., péntek

A XXI. század könyvtára

Library of Birmingham, Európa legnagyobb közkönyvtára


2013. Szeptember 3-án nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt az Európa legnagyobb közkönyvtáraként beharangozott Library of Birmingham. Az új épület a város központjában található, és a birminghami vezetés reményei szerint a Repertory Theaterrel és a Symphony Hall-lal együtt a város új kulturális központját fogja képezni a belvárost újjáalakító húsz éves terv, a Big City Plan részeként.

A 189 millió fontos projektet teljes egészében a Mecanoo Architecten HQ bonyolította - a cég jelen van Hollandiában, Taiwanon és az Egyesült Királyságban. A tervezés 2008-2010 között zajlott, a megvalósítás pedig 2010-től 2013-ig. A projekt egy 35 ezer négyzetméteres felnőtt- és gyermekkönyvtárat, zenei könyvtárat, oktatási központot, közösségi egészségügyi központot, multimédiás teret, archívumokat, Shakespeare Emlékszobát, irodákat, kiállítótermeket, kávézót és lounge teret, valamint egy 300 fős nézőteret foglalt magába. És mindez szépen meg is valósult. A végeredmény egy a legjobb hagyományos gyakorlatot megőrző, de új ötleteket is hasznosító épület lett, mely kedves a szemnek, modern, tágas, és lehetővé teszi a könyvtár hagyományos és újraértelmezett szerepéhez kapcsolódó munkát.

A tervek szerint az új könyvtár évi három millió látogatót fog vonzani, a virtuális térben pedig még ennél is nagyobb forgalomra számítanak. A Library of Birmingham megnyílásával átalakulnak a város könyvtári szolgáltatásai, és az intézmény a tervek szerint jelentős kulturális helyszín lesz, otthont adva a város világhírű levéltári, fotográfiai és ritka könyveket felsorakoztató gyűjteményeinek, valamint milliónyi nyomtatott kötetnek. De mit jelent a könyvtári szolgáltatások átalakulása? Ezt legjobban az intézmény új jelmondata, a „Rewriting the Book” (szabad fordításban „A könyv újraértelmezése”) fejezi ki.

Honlapjuk szerint a cél egy a változásokra roppant érzékeny könyvtár létrehozása, melyre nagy szükség van rohanó világunkban. Ez azt jelenti, hogy az új létesítmény már nem a hagyományos értelemben vett könyvtár lesz, hanem kulturális központ és közösségi tér, ahol az emberek egy helyen megtalálnak mindent: információt, szórakozást, találkozóhelyet és tanulási lehetőséget. Ezt biztosítja a legkorszerűbb technológia, mely bárhonnan ingyenesen elérhetővé teszi a gyűjteményeket és szolgáltatásokat, valamint a kiállító terek, a stúdiószínház, a közösségi terek gyerekeknek és tiniknek, a szakértők segítsége a tanulásban, a kutatásban, a készségek fejlesztésében és a kreativitás kifejezésében. Egy igazi családbarát kultúraközvetítő fellegvárról van szó, ahol a partnerkapcsolatok, szakemberek és a hatalmas, rendelkezésre álló erőforrások révén mindenki megtalálhatja a helyét, ahol jól érezheti magát.

tmoni

Forrás: Megnyílik Európa legnagyobb közkönyvtára == Cultura.hu, 2013.08.30., http://www.libraryofbirmingham.com, http://www.mecanoo.nl
Fotó: Wikipedia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése