könyv, film, zene, rendezvény egy helyen

2015. február 6., péntek

Joseph Heller: A 22-es csapdája – könyvajánló


Íme egy kitűnő amerikai regény a második világháborúról. Egy vad, őrült, háborúellenes szatíra, a legnépszerűbb abszurd művek egyike, amely mára már klasszikussá vált. Joseph Heller tétele, hogy a háború a legnagyobb őrültség, amit az ember valaha kitalált. S ezen az abszurd helyzeten – a háborún – belül minden abszurd, ami csak történik. Sorra feltárulnak a hadat viselő amerikai társadalom ellentmondásai, amelyek közül a leglényegesebb, hogy Yossarinak és társainak, a Pianosa szigetén állómásozó bombázóegység pilótáinak igazi ellensége nem más, mint a saját parancsnokuk, aki a háborút remek alkalomnak tartja a saját karrierje előremozdítására.

Yossarian keresztüllát a parancsnok számításain, elhatározza, hogy ezentúl csak egy dologra fog ügyelni: a saját testi épségére. Közben persze állandóan összeütközésbe kerül a felsőbbséggel, és folyton beleesik a 22-es csapdájába.

Mi is a 22-es csapdája? Joseph Heller eredeti szavaival: „Csak egy csapda volt, és ez a 22-es csapdája volt, amely leszögezte, hogy bárki, aki közvetlen és valós helyzetben saját biztonságára gondol, az döntésre képes elme természetes működéséről tesz bizonyságot. Orr őrült, tehát le lehet szerelni. Csak annyit kell tennie, hogy kéri a leszerelését, de ha kéri a leszerelését, akkor nem lehet őrült, és további bevetésekre küldhető. Orr lehet őrült, ha további bevetésekre megy, és lehet egészséges, ha nem megy. Ha egészséges, akkor viszont mennie kell. Ha megy, akkor őrült, és nem kell mennie; de ha nem akar menni, akkor egészséges, és mennie kell.” (a „22-es csapdája” kifejezés szállóigévé vált: minden olyan helyzetre alkalmazzák, amiből nem lehet kikeveredni.)

Azonban a regényben Yossariannak szembesülnie kell azzal, hogy a 22-es csapdája mint szabály, hivatalosan nem is létezik, így fellebbezni, eltörölni, de még csak megkerülni is lehetetlen. Ez a tény, hogy van egy olyan szabály, mely miatt nem győzhet soha az ember, de ez a szabály hivatalosan nem is létezik, a történet fő mozgatója.

A szerző saját háborús élményeiből (bombázó hadnagyként hatvan bevetésen vett rész Olaszország fölött) merítkező regénye megújította a háborús regényt, hiszen nem a háború szörnyűségeiről, a hadászati mozgásokról, a katonák szenvedéseinek naturalisztikus bemutatásával foglalkozik, hanem a háború önmagába visszatérő esztelenségéről szól. Joseph Heller keserű, groteszk alkotása sokkal érdekesebb képet fest a háborúról, illetve a háború emberekre gyakorolt hatásáról, mint ahogy azt megszokhattuk.

A szatíra felkeltette a filmesek érdeklődését, aminek eredményeként 1970-ben nagysikerű film készült belőle.

Tolnai Gáborné

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése