könyv, film, zene, rendezvény egy helyen

2016. december 7., szerda

Zeneajánló: My Fair Lady

G. B. Shaw (1856-1950) Pygmalion című színdarabja alapján Frederick Loewe (1901-1988) és Alan Jay Lerner (1918-1986) írt musicalt My Fair Lady címmel, amelynek színházi ősbemutatója 1956-ban volt New Yorkban. A My Fair Lady Shaw Pygmalionjától a boldog befejezésben tér el: Eliza ugyanis a musicalben végül visszatér Higginshez. 1964-ben mutatták be a magyar származású George Cukor (1899-1983) rendezésében a musical filmváltozatát.

A musical szinte valamennyi énekszáma közismert lett. Lerner „csiszolt és szellemesen játékos szövegkönyve és dalszövegei, Loewe bájosan melodikus és kellően temperamentumos zenéi tökéletesen illeszkednek a történethez, az ábrázolt korszak légköréhez”. A film a bemutatót követően óriási sikert aratott, a zene és a szereplőknek köszönhetően az eltelt évtizedek során semmit nem vesztett értékéből.

A filmben Higginst végül ugyanaz a Rex Harrison (1908-1990) játszotta, aki a Broadway-n és Londonban is sikerrel alakította a főszereplő professzort. A szerzők Higgins dalait kifejezetten Harrison számára írták, alkalmazkodtak sajátos interpretációjához, nem elénekelte dalait, hanem sajátos énekbeszéd technikával adta elő azokat. Éppen ezen sajátos előadásmód miatt lehetetlen volt, hogy előre felvegyék az énekszámait, ezért a filmfelvétel során azt, az akkor még szokatlan megoldást választották, hogy drót nélküli mikrofont rejtettek a ruhájába, így a forgatás alatt élőben vették fel dalait.

Eliza szerepére a törékeny Audrey Hepburnt (1929-1993) választották annak ellenére, hogy Hepburn hangja semmiképpen sem volt elegendő Eliza énekszólamához, ezért Marni Nixon (1930-2016) énekelte el a dalokat egyetlen kivételével. Hepburn adta elő a Just You Wait (Várj, csak várj gaz Henry Higgins) kezdetű dalt, amelyben Eliza kiborul az állandó gyakorlás és fegyelmezés miatt.

Pickering ezredes szerepében az angol karakterszínész Wilfrid Hyde-White (1903-1991) hallható, Alferd P. Doolittle-t Stanley Holloway (1890-1982) énekelte. A musical énekszámait, az eredeti szereposztás előadásában, CD-n is kiadták, ez hallgatható meg ezen a korongon.

Ősze Mária

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése