könyv, film, zene, rendezvény egy helyen

2015. október 1., csütörtök

Szakcsi Lakatos Béla: Szentivánéji álom

Zeneajánló

Szakcsi Lakatos Béla William Shakespeare Szentivánéji álom című színdarabja alapján írt worldmusicalt a Budapesti Operettszínház felkérésére. Shakespeare 1594 és 1596 között írhatta a musical alapanyagául szolgáló színdarabot, amely napjainkig óriási népszerűségnek örvend.
Sikerét és fantasztikus történetének erejét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az évszázadok során opera, balett, számos film, hagyományos és modern színpadi feldolgozás és átdolgozás született belőle, ezek után pedig azt a sorsot sem kerülhette el, hogy a 21. században musical is készüljön a történetből. A darab librettóját Kerényi Miklós Gábor, a dalszövegeket Müller Péter Sziámi írta. A magyar sikerdarabot először 2008-ban a Szegedi Szabadtéri Játékokon játszották, a kőszínházi ősbemutatóra ugyanezen év októberében került sor a Budapesti Operettszínházban.
A darab szerkezetét kialakító, egyben az előadás rendezője, Kerényi Miklós Gábor szerint: „A Szentivánéji álom egy szerelmi összevisszasággal tűzdelt, ízig-vérig modern szertartás-színház, amelyben földi teremtmények és szellemlények birkóznak vágyaikkal, legtitkosabb szenvedélyeikkel. Számunkra ez a mű a szellemvilág és az emberek találkozásáról, álmaink és a valóság határmezsgyéiről, valamint a konfliktusok következményeiről szól.”
A valamennyi zenei műfajban otthonosan mozgó nemzetközi hírű jazz zongorista és zeneszerző Szakcsi Lakatos Béla a Szentivánéji álomhoz sokféle és sokfajta műfaj elemeit felhasználva egységes zenét komponált. A zeneszerző elmondása szerint számára a világzene azt jelenti, „hogy nem egy, hanem többfajta zenei stílus van együtt. A világzene alatt én nem csupán a népzenét, hanem a népek zenéjét értem. Ez jelenti a komolyzenét Monteverditől egészen Kurtág Györgyig és Eötvös Péterig, a jazzt és a popot, amelybe például beletartozik a rap is, valamint a világ nemzeteinek népzenéjét. Mindezeknek egy produkción belüli keveredése csodálatos, egyedülálló zenei harmóniát hoz létre.” A Szentivánéji álom zenei világára egyaránt jellemző a hagyományos musicalzene, az operákat idéző betétek, a popzene és a magyar, török, román, cigány, indiai, spanyol népzene is. Olykor-olykor meglepő kontextusban komolyzenei dallamok is megjelennek.
A CD-hez könyv is tartozik, amelyben az érdeklődők számos érdekes információt olvashatnak a mű keletkezéséről, tartalmáról, szereplőiről, valamint a képek segítségével betekintést nyerhetnek az előadás látványvilágába is. A lemezen a musical legjobb részletei szerepelnek a Budapesti Operettszínház társulatának előadásában Makláry László vezényletével. A felvétel 2009. december 15-én készült, a főbb szereposztásban Szabó P. SzilveszterJanza KataDolhai AttilaVágó BernadettSzabó DávidPeller AnnaKerényi Miklós MátéNémeth AttilaPetridisz HrisztoszCsengeri OttiliaBereczki ZoltánFöldes TamásSánta László hallhatók.

Ősze Mária
Forrás: A CD könyvmellékletében található írás: Kerényi Miklós Gábor: Szentivánéji álom [Budapest], Kossuth ; Budapesti Operettszínház ; MTVA, cop. 2013; Híres operettek 12.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése