könyv, film, zene, rendezvény egy helyen

2015. október 5., hétfő

MÚLTIDÉZŐ JÁTÉK

14. Kép


A tapintható domborművek célja bemutatni a jelentős műemléki tereket, épületeket, épület-együtteseket vak, illetve gyengén látó embertársaink számára. Ennek példája a képen látható, 2012-ben elhelyezett alkotás. A beton alapot bronz öntvénnyel burkolták be és erre került a makett, melyen Braille írással az épületek története is megjelenik.

Ki az alkotó és hol helyezték el a makettet?

13. Kép


A nemrégiben felújított szökőkút Kocsis Miklós 1998-ban átadott alkotása. A hullámok a város három folyóját jelképezik.

Melyik győri park része a szökőkút? Az alkotó egy másik munkáját is megcsodálhatjuk a belvárosban, pontosan hol?


12. Kép:


A Faun és nimfák különálló mészkő talapzaton elhelyezett négyalakos díszkút. Alkotójának egy másik győri munkája a vasútállomás homlokzatán látható dombormű.

Hol található a szoborcsoport és ki az alkotója?



11. Kép:


Idén ünnepeltük születésének 200. évfordulóját. Pozsonyban született. Régész, művészettörténész, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, Benedek-rendi szerzetes. „A magyar régészet atyja”. Mint bölcsészeti doktor, 1839-től Győrben tanított hat évig. Az 1848-49-es szabadságharc után bebörtönözték, 1854-ben szabadult, majd három év múlva tért vissza a győri bencés gimnáziumba. Múzeumpártoló tevékenysége már ekkor megmutatkozott. 1859-ben létrehozta a város első múzeumát. Ő indította Ráth Károly levéltárossal a Győri Történelmi és Régészeti Füzetek sorozatot. Győrben cserkészcsapat és múzeum is viseli a nevét.

Kit ábrázol a szobor, kinek az alkotása és hol található?


10. Kép: 


Az épületegyüttes Győr első panellakótelepe építésének utolsó, ötödik ütemében épült fel. 1975-ben a Győri Tervező Vállalat tervpályázatot írt ki, melynek eredménye alapján a többfunkciós épületet Józsa Mária tervezhette. Nyerstégla burkolata kiemeli környezetéből. Az épület északi homlokzatát díszítő murália 1981-ben készült.

Kinek az alkotása és melyik középületről van szó?



9. Kép: 


Az épület utcai szárnya klasszicista stílusú, de 18. századi pincéje fölötti szintjeit több periódusban építették tovább. Nemrégiben fejeződött be a felújítása, ma már lakóházként működik.

Mi volt az épület eredeti neve? Hol található? Ki volt az a híres magyar, aki 1848-ban itt töltötte magyarországi utolsó éjszakáját?



8. Kép:


Az 1954-es ásványrárói vadmentés emlékére készült Nimród című alkotás 1983 óta dísze a körülötte levő kis barokk térnek.

Ki az alkotó és hol találjuk a szobrot?


7. Kép:


A monumentális alkotást 1979. november 18-án avatták fel az akkori Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskola kampuszán, az igazgatási épület előtti parkosított részen. Az egyetem területén levő építkezések miatt egy ideig raktárba került, 2010-ben azonban ismét visszahelyezték. Tájolása megmaradt, de néhány méterrel arrébb, a Hédervári út mellett látható.

Ki volt az alkotó és mi a szobor témája?

6. Kép:


Keresd a földön! Macskaköves sétálóutcánkban egy kulturális intézmény bejárata előtt helyezték el a bronz járdaplasztikákat. A 30x50 cm-es táblák magyar és szlovák művészek alkotásai.

Hol és összesen hány alkotást helyeztek el?


5. Kép:


A középkor kedvelt reklámeszközei voltak a cégérek, mellyel a tulajdonos az üzlet vagy műhely elé akasztva hirdette tevékenységét. Ma is népszerűek, az utóbbi években új cégérekre figyelhetünk fel, melyek főként a belváros utcáit díszítik. Az egyik legújabb a Nyúli Imre kisiparos által tervezett kovácsoltvas alkotás, mely szabóságot hirdet a közelben.

Hol járunk?

4. Kép:


Az épület Szegi Szeöch Gergely tulajdona volt, akit háromszor választottak meg Győr főbírájának (1589, 1600, 1605.) 1833-ban Zittrisch Mátyás vásárolta meg az ekkor már kétemeletes épületet. Fűszerkereskedést nyitott, melynek híres cégére alapján nevezték el a házat. A képen a barokk stílusú épület hengeres sarokerkélyét láthatjuk.

Melyik épületről van szó? Ki volt az az újságíró, akinek képző- és iparművészeti alkotásokból álló gyűjteményét tekinthetjük meg ugyanitt?

3. Kép:


Az első épületet 1855-ben adták át, melyet a következő évtizedekben folyamatosan bővítettek. A II. világháború alatt bombatalálatot kapott és teljesen megsemmisült. Az új főépületeket 1958-ban adták át, a kiegészítések azonban csak a hatvanas évekre készültek el.

Melyik épület részletét láthatjuk és ki tervezte a domborművet, ami a főbejárat fölött látható?


2. Kép: 


Győr egyik legrégebbi lakóépülete, 1657-ben épült késő-reneszánsz, kora-barokk polgárház. A kapu zárókövén látható a család címere, az utcafronton levő zárterkély falában az építésről és az építtetőről latin nyelvű kőtábla emlékezik meg.

Mi az épület neve és hol található?


1. Kép: 


A képen Győr legszebb barokk szobrának részlete látható, melynek története 1729-re nyúlik vissza. Ekkor a Bazilikába tartó körmenet résztvevői között egy álruhába öltözött szökött katonát vett észre a várőrség. A szökevény elfogása közben dulakodás tört ki, melynek során kiütötték a pap kezéből az úrmutatót, az ostya a földre esett és összetört. A városban óriási volt a felháborodás a szentséggyalázás miatt, ezért engesztelésül III.Károly a gyalázat helyén gyönyörű szoborkompozíciót emeltetett.

Hol található a szobor? Ki volt a tervezője és a szobrásza?


A játékról:

Október 5-től október 18-ig tartó online játékunk során minden nap délelőtt kiteszünk egy fotót és két hozzá tartozó kérdést itt, a könyvtár Facebook oldalán. Olyan épületek, látnivalók képeit közöljük, amelyeket jól ismertek, amik mellett talán mindennap elmentek. De tudjátok-e miért is fontosak ezek számunkra, kihez, mihez köthető a létrejöttük, mi a históriájuk? Ha tudjátok, esetleg csak sejtitek a választ kérdéseinkre, akkor a megoldást küldjétek be nekünk! A megfejtést nem nyilvános kommentben, hanem a vetelkedo@gyorikonyvtar.hu e-mail címre várjuk! A Tárgy mezőbe ezt írjátok be: Múltidéző-megfejtés. A két hétig tartó játék végén a legtöbb helyes választ beküldőket meglepetés ajándékkal jutalmazzuk! Az összes megfejtés beküldési határideje (akár egyszerre, egyben is) október 18. vasárnap éjfél! Várjuk a megfejtéseket!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése