könyv, film, zene, rendezvény egy helyen

2014. november 12., szerda

Helytörténeti kalandozások 13.

A Kisfaludy szobor

Kisfaludy Károly halálának 50. évfordulóján merült fel az igény, hogy a Téten született, Győrhöz számtalan szállal kötődő költőnek, drámaírónak, irodalomszervezőnek Győrben szobrot állítsanak. 1885-ben szoboralapot hoztak létre. Sajnos 1888-ra, Kisfaludy születésének 100. évfordulójára sem gyűlt össze elegendő pénz egy komoly mű felállítására.

A színházzal szembeni sétatéren, fasoros sétautak találkozásánál állították fel a szobrot:

Végül 1892. október 2-án leplezték le a Mátrai Lajos által készített szobrot a Sétatéren (mai Radó sétányon). A gyönyörű környezet és a színház közelsége indokolta a helyszínt, hisz ő volt a magyar színjátszás megteremtője. A szobor itt azonban árterületre került, az 1899-es árvíz után szóba is került az áthelyezése.

1905 előtti képeslap:

1909-ben feladott képeslap:

A Sétatéri szórakozóhely közelében az 1900-as években:

1916-ban a KIOSZK, Győr kedvelt szórakozóhelyének átépítése miatt a szobrot lebontották, és a sétány úgynevezett gyermekjátszóterén helyezték el. Itt többször megrongálták, 1920-ban pedig négy napig víz alatt állt a magas vízállás miatt.

"Meg nem hajoltak még a fák se, lásd: / Szobrod körül zöld koszorúban állnak, / A bús vándornak hűs nyugtot kínálnak, / És légi hangon édes susogást." (Szávay Gyula)

1921. áprilisában került végül az Erzsébet térre, a mai Bécsi kapu térre, ahol azóta is áll. Ezt a helyet csupán ideiglenesnek szánták, az újonnan felépített színház közelében kívánták a későbbiekben elhelyezni.

Az 1920-as évek elején az Erzsébet téren:

A Kisfaludy szobor ma:


3 megjegyzés:

  1. VASÁRNAPI UJSÁG. 27. SZÁM. 1891. XXXVIII. ÉVFOLYAM. 446. oldal
    Kisfaludy Károly győri szobra. Győr városa szobrot akar állítani jeles fiának, Kisfaludy Károlynak s az e czélból alakult bizottság Mátrai Lajos György budapesti szobrász-tanárt bizta meg a szoborminta elkészítésével. A mint a készen is áll Mátrainak
    rózsa-utczai műtermében . Egyharmad életnagyságban, álló helyzetben örökíti meg Kisfaludyt. Magyar ruha van rajta, s vállán köpeny. Jobbjában Íróeszközt és baljában papírlapot tart. A talapzaton, mely gránitból fog készülni, babérág nyugszik. A
    múlt héten egy bizottság szakértői szemlét tartott Mátrai műtermében s a mintát végleges kivitel vé­gett elfogadásra ajánlotta a győri szobor-bizottságnak. Mátrai most Győrbe ment, hogy bemutassa a mintát, melyet közszemlére állítanak ki. A szobor a győri régi sétatérre jön, szemközt a színkörrel s
    leleplezését a jövő év szeptember havára tervezik. http://epa.oszk.hu/00000/00030/01948/pdf/01948.pdf

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés