könyv, film, zene, rendezvény egy helyen

2014. november 28., péntek

Réz András: Mozibubus – Könyvajánló


Réz András neve manapság olyan fogalom, amely biztosan véleményt vált ki az emberből. Szimpátiát vagy antipátiát, az ugyan lehet kérdéses, az viszont nem, hogy Magyarország legismertebb filmesztétájának mindig határozott véleménye van: akár az életről, akár a társadalomról, de a filmekről mindenképpen.

Új könyve, amelynek a játékos Mozibubus címet adta, pontosan azzal foglalkozik, amelyhez ő a legjobban ért. A filmekkel, a filmgyártás múltjával, jelenével, és esetleges jövőjével. A könyv fülszövegének írója ezzel a mondattal indít: „Előfordul, hogy az emberrel szembejön egy film, és nem tudja hova tenni.” Nos, ha tényleg így van, és szeretnénk ezt a konkrét filmet valahogy elhelyezni a filmművészet szövetében, a legkézenfekvőbb dolog, ha Réz Andráshoz fordulunk.

A Mozibubus a hétköznapok filmnéző, filmvéleményező emberéhez szól. Olyan nyelven beszél hozzánk, amely ugyan feltételezi a saját véleményt, de nem szükségszerűen a legmélyebb szakmai hozzáértést. Elkülönülő fejezetekben tárgyalja az egyes filmes vonulatokat, mint például a James Bond-sorozatot, vagy a tömegkultuszt kiváltó Tolkien-adaptációt, A Gyűrűk urát. Mikroszkóp alá vesz olyan témákat is, amelyek a film megszületése óta léteznek: a háborús filmek, a cirkuszos-bohócos filmek, vagy éppenséggel a történelmi filmek. Néhány fejezetben Réz András tovább megy, túllép a konkrét filmeken, hogy elmondja nekünk álláspontját a korhatár-besorolással, a film túlzott digitalizálódásával, vagy a tinifilmek üzleti nyereségével kapcsolatban.

Sokféle témát és nevezetes filmet érint, amely így vagy úgy, nekünk is kedvencünk, bennünket is foglalkoztat. Teszi ezt karakteres elbeszélői stílusában, amely sem kioktatni, sem csakis az ő véleményét elfogadtatni nem igyekszik. Bizonyos témákkal kapcsolatban felnyitja a szemünket, fogódzókat ad, a kulisszák mögé enged pillantani. Ezért tűnik a Mozibubus végtelenül olvasóbarát könyvnek, mely talán nem érint mindent, amiről hallani szeretnénk, de arra kiváló, hogy bizonyos témákat segítsen a helyükre rakni és a helyükön kezelni.

A Mozibubus Réz András üzenete saját filmes beállítódásáról. Arra bátorít, hogy merjünk mélyebbre látni, és merjünk ítélkezni a filmekről, amelyek bár többnyire fikciók, mégis a valóság szövetéből ruházkodnak. Szól ez a könyv tehát azokhoz, akik a filmet pusztán szórakozásnak, kikapcsolódásnak, vagy éppenséggel művészetnek, közlésnek tekintik. Csak azokhoz nem szól, akik egész egyszerűen nem szeretik a filmeket. Bár ki tudja? Talán éppen őket próbálja meggyőzni az ellenkezőjéről Réz András.
Szilvási Krisztián

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése