könyv, film, zene, rendezvény egy helyen

2014. július 23., szerda

Olvasólétra - gyermekkönyv ajánló



Az Olvasólétra program segédkönyvsorozatát szeretném olvasóink figyelmébe ajánlani. Gyermekkönyvtárosként gyakran találkozom tanácstalan szülőkkel, akik nem tudják, mivel tudnák rávenni gyermekeiket az olvasás szeretetére, vagy éppen milyen könyvből gyakoroltassák csemetéiket, akik most ismerkednek a betűk birodalmával. Szerencsére olyan kisgyerek is akad – egyre több-, aki maga kér könyvet tudása elmélyítéséhez. Ez a tapasztalat juttatott el a gondolatig, ha van lehetőség minél szélesebb körben népszerűsíteni ezeket a kiadványokat, itt a kínálkozó alkalom. 

Az Olvasó sorozatot német oktatáskutatók fejlesztették ki. A kötetek egytől egyig német írók keze munkáját dicsérik. A sorozat itthon is kitűnően alkalmazható, a szövegeket szükség szerint honosították, a témakörök és a konkrét témák megfelelnek a magyarországi elvárásoknak. Adaptációját a Fabula Stúdió hajtotta végre. Célja az olvasás és szövegértés fejlesztése lépésről lépésre 5-9 éves gyermekek számára. 

4 lépcsőfoka az adott életkori sajátosságokhoz igazodik, a témaválasztás, a szöveg nehézségi foka, a betűtípus, a betűméret, a színes képek tekintetében is. A történetek szórakoztatóak, humorosak, tanulságosak, olvasásra csábítják a nebulókat. A gyerekek többsége ugyan alig várja, hogy megtanuljon olvasni, de mire végre sikerül, már nem mindegyik olvas szívesen. Mivel motiválhatók, hogyan vehetjük rá, hogy önként és szívesen olvasson? Melyek azok a témák, amelyek egy 5-9 éves gyermek érdeklődését felkeltik? Minderre választ adnak az Olvasólétra program kötetei. A négy lépcsőfok négy életkor, amelynek első szintjén az 5 évesek állnak a Képes Cini és az Olvasó Breki című sorozattal. A 6 évesek az Olvasó Tigrist és az Olvasó Cinkét forgathatják. A 3. szint a 7 évesek korosztálya, akik az Olvasó Kalózt és az Olvasó Fánit olvashatják. 8 éves kortól a 4. szinten már egy izgalmas regénnyel ismerkedhetnek meg a gyerekek az Olvasó Leó és az Olvasó Boszi c. kötetek segítségével. Az egyes lépcsőfokokon két különböző típusú kiadvány található. Az egyik kötet néhány rövid történetet mesél el egy adott témához kötve, amelyeket látványos illusztrációk tesznek még színesebbé, illetve segítenek az aktuális szöveg megértésében. A másik könyvben egy összefüggő, egyszerű olvasmány található önálló olvasáshoz. A témák a gyermekek mindennapi életéhez kapcsolódnak, megtudhatjuk például milyen egy igazi barát, hogy Misi hogyan fedezi fel Amerikát. A 9 évesek az Olvasó Leó c. sorozat Iskolai barátságok című kötetét olvasva megismerhetik Katit, aki egy tévedésből elküldött e-mail-nek köszönheti első szerelmét. Józsit, aki lopásra akarja kényszeríteni Bélát, mert tudja, hogy a boltból rendszeresen elcsen valamit, de ahogy telik az idő, egyre kényelmetlenebbül érzi magát. Vajon helyesen cselekedett-e a fiúval szemben? Nem aljas dolog valakit lopásra kényszeríteni? Újból találkoznak a bolt előtt és Józsi bocsánatot kér, amiért ilyen csúnyán bánt vele. Béla pedig okulva a történtekből visszaviszi a lopott árut. A bűnt természetesen büntetés követ, Bélának le kell dolgoznia az okozott kárt, s hogy Józsi enyhítsen lelkiismeretén, segít Bélának a munkában. Az is kiderül, hogy Peti apukája sem volt mintagyerek az iskolában, amikor a fiú beírást kap, mert kitört egy ablakot. Vajon ha kövér valaki, szép dolog csúfolni érte? Milyen következményei vannak, ha valaki puskázik a dolgozatírás közben? 

Ezekre és még nagyon sok kérdésre kaphatunk választ, ha lapozzuk és olvassuk e kötetek lapjait. És kinek ajánlom? Pedagógusoknak, szülőknek egyaránt, hiszen segít az olvasási készség elsajátításában, a képzelet, önkifejezés területén, belső értékrend fejlesztésében, szituációs játékok eljátszásában, a tehetséges gyermekek képességfejlesztésében, a felzárkóztatásban, alkalmas helyesírási ismeretek fejlesztésére. Ajánlom a gyerekeknek, akik szórakoztató olvasmányra vágynak, és felhívom a figyelmét a gyengén látók, a diszlexiások és az olvasási zavarokkal küzdő kisiskolásoknak is. És persze mindenkinek, aki szívesen kezébe vesz egy ilyen minőségű kiadványsorozatot!

Lipovics Dóra

2 megjegyzés:

  1. Üdvözlöm! Érdekelne a sorozat első létrája a Képes cini, de sajnos sehol sem találok még könyv címet sem. Honnan tudnám beszerzni? Tudna esetleg lístát küldeni a sorozat könyveiről?

    VálaszTörlés