könyv, film, zene, rendezvény egy helyen

2014. július 3., csütörtök

Márvány Vízesések – Marmore Falls (Cascata delle Marmore)


Lord Byron „szörnyűségesen csodálatosnak” nevezte, ahogyan az „üvöltő víz lezúdul a hirtelen magasból”, amely „gyors, mint a fény… A villámló habtömeg a mélységet rázza, ez valóban a vizek pokla”.

Közép-Olaszországban járunk, Umbria régióban, az egyetlen olyan olasz tartományban, amely nem szárazföldi vagy tengeri határon fekszik, ugyanakkor talán az egyetlen olyan régióban, ahol mégis a víz az uralkodó elem: a hatalmas Marmore vízesés; a legendás Nera folyó (völgye), illetve a hegyek között, 375 méter magasságban elterülő Piediluco tó.

A Ternitől csupán néhány kilométerre fekvő Marmore vízesés egyszerre testesíti meg a gyönyörűséget és a természet döbbenetes erejét, ahogyan 165 méteres összmagasságával (531 láb) 3 „lépésben” zuhan bele a Nera folyó vizébe. Látványa az eltelt évszázadok folyamán – számos uralkodón és előkelőségen túl – szinte megbabonázta a különböző művészeket: Jean-Baptiste-Camille Corot festett róla, Vergilius és Lord Byron versekhez kapott ihletet tőle, míg Vittorio Alfieri és Hans Christian Andersen szintén írásművekbe foglalták szépségét.


Szinte hihetetlen, de Európa legnagyobb vízesése egyben a világ legnagyobb mesterséges vízesése is, létrejötte ugyanis emberi kéz munkájának köszönhető! Elképesztő története az ókorig nyúlik vissza, amikor a Velino folyó a felvidéken keresztülfolyva vette körül Rieti városának lápos, mocsaras környékét. A lakosoknak azonban nemcsak az ingoványos vidék okozott problémákat, hanem az ebből fakadó megbetegedések (például a malária) is. Hogy megszüntessék ezt a fenyegetést, i.e. 271-ben Manlius Curius Dentatus római konzul elrendelte egy csatorna építését, amely a lápot tápláló állóvizet a marmore-i természetes sziklák felé tereli, hogy aztán a zuhogó víztömeg az alacsonyabban fekvő Nera völgyében tűnjön el.

A vízesés megszületésével azonban újabb probléma keletkezett: árvíz esetén a Velino folyó megduzzadt vízhozama Terni városa felé folyt, fenyegetvén a lakosságot. A nem várt következmények végül elmérgesedő vitává fajultak a két város között, így a római szenátus i.e. 54-ben kénytelen volt foglalkozni a kérdéssel. Ternit Aulus Pompeius, Rietit pedig Cicero képviselte, ám a tárgyalás nem vezetett eredményre, így minden maradt a régiben – hosszú évszázadokig.


A karbantartás hiánya miatt idővel a csatorna feltelt, emiatt pedig újra elkezdett láposodni a terület. A XV-XVI. században az éppen hatalmon lévő római pápák újabb csatornák építésével próbálták orvosolni a problémát, de nem sikerült véglegesen megoldani a helyzetet. Bár a csatornák működtek, a Nera vize mégis többször elárasztotta a vidéket, míg végül 1787-ben VI. Pius pápa utasítására Andrea Vici építész módosításokat hajtott végre a vízesés alatti elvezetőkön, így alakítván ki a Marmore mai kinézetét.

1896-ban az újonnan alakult terni-i acélművek elkezdte (ki)használni a víz áramlásában rejlő lehetőségeket, hogy a rá következő évektől kezdve aztán a mérnökök már villamos energiát is előállítsanak belőle, ezzel segítvén azóta is a környező települések ellátását.

Mivel a Márvány vízesés emberkéz alkotta „természeti csoda” mesterséges csatornákkal, elvezetőkkel, egy zsiliprendszer segítségével szabályozni lehet a vízhozamát, sőt, akár teljes egészében el is lehet zárni. Ott jártamkor sajnos esős idő volt, ám előre leszervezett programról lévén szó a kedvünkért „megnyitották” a vízesést: érkezésünkkor még csak szolidan folydogált, viszont 10-20 perc alatt olyan zubogó vízmennyiségűvé hízott a Marmore, hogy majd 100 méteres távolságra tőle is elért hozzánk a vízpermet, fehéren örvénylő „ködbe” vonván a vízesés felső harmadát.


Ahogyan az lenni szokott, létezik a vízeséshez kapcsolódóan egy mesebeli szerelmi történet is: a legenda szerint egy Velino nevű juhász egy pillantás alatt szerelembe esett Nerába, egy csodálatos erdei nimfába, amint a lányka a vízesés alatt fürdőzött. Ám Nera elutasította a juhász közeledését, így Velino a legmagasabb szikláról vetette bele magát a vízesésbe, hogy örökkön örökké vágyott szerelmével lehessen.

Végezetül pedig senki ne lepődjön meg, ha a gyerekeket egy vidám és mosolygós, ám kissé szemtelen manó hívogatja egy elvarázsolt túrára a vízesésnél. Ő Gnefro, Marmore törpéje, aki a vízesés területén él. Gnefrót sajnos nem sikerült lencsevégre kapnom, ám a Márvány vízesés látványa valószínűleg egy életre megbabonázott.


Szilvási Krisztián

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése