könyv, film, zene, rendezvény egy helyen

2014. július 29., kedd

A Terni Közösségi Multimédia Könyvtár (Biblioteca Comunale Terni)


Ternibe történő tanulmányutam nemcsak a Marmore vízesés és maga Terni városa iránti rajongásomat vonta maga után, de a város köz(össégi) könyvtárába tett látogatásom tapasztalatainak mély benyomását is.
Lassan tényleg frázisszámba megy manapság a digitális tudásbázisok, közösségi terek és a nyílt kommunikációs hálózatok emlegetése úgy, hogy gyakorlati megvalósítások nem nagyon sorakoznak fel az elméletek mögé. Nos, a valóban 100%-os realizálás ugyan külföldön is gyerekcipőkben topog, de Terniben éppen egy olyan, teljes mértékben kézzelfogható stratégiai tervezettel találkoztam, amely ezen három fogalom magvát egyesítené jól működő kooperációban.

A Terni Köz(ös)ségi Multimédia Könyvtár (Biblioteca Comunale Terni) fejlesztései ugyanis arra irányulnak, hogy a modern információs és kommunikációs technológiák bevezetése hozzáadott értékként jelenjen meg a bibliográfiai eljárások területén, s így a kultúra kiterjesztett közvetítési lehetőségei mind szélesebb módon szolgálják a helyi közösség javát. A Terniben lát(ogat)ott (kulturális) szolgáltató és tudományos intézmények célként megfogalmazott „régiós tudás összehangolása és megosztása” természetesen nem járható végig a szükséges infrastruktúra és támogató környezet kiépítése nélkül, az erőforrások megnyitása azonban csak a kiindulópontja mindazon lehetőségeknek, ahol a különböző hálózatok (szellemi, technológiai) egymás között interakciókba léphetnek.


A Multimédia Könyvtárban a fő „szolgáltatási” cél az információtömegben való eligazodás (elő)segítése, a releváns és kurrens információkhoz történő hozzájutás támogatása. Az információk minőségi elkülönítésének fő feltétele a tudás- és ismeretanyag, ezért helyezik az oktatási feladatokat a prioritási lista elejére. Ezen felül cél az is, hogy az oktatási tevékenységeket egy európai kooperáció keretében egymáshoz igazítsák, amelyhez nagyszabású network hálózatfejlesztésre van szükség. Az online platformokon történő információáramlás ugyanis megszünteti a fizikai elszigetelődést, lehetővé teszi a kooperációt helytől, nemtől, kortól, származástól függetlenül, amelyhez olyan digitális „eszközök” állnak rendelkezésre, mint a mindenki számára elérhető virtuális felületeken futó ötletek, felvetések, megoldási javaslatok; interaktív, (akár) prompt visszacsatolást biztosító hozzászólások; a különböző (köz)véleményfelmérés-kutatás széles spektrumú módszerei; nyílt prezentációk; letöltések. A digitális közösségépítés – amely már nem toborzást jelent, hanem sokkal inkább óriási mértékű gondozást – mind szélesebb platform-hálózaton valósítható meg: Facebook, Twitter, a különböző blogok, flickR, Picassa, LinkedIn, valamint kimondottan olyan tematikus oldalakon, mint (Olaszországban) például az ideascale.com, az eventbrite.com vagy éppen kimondottan Terni és környéke esetében az umbriadigitale.it.


Az új Biblioteca Comunale Terni – Multimedia Library (BCT) 2004 januárjában nyílt meg a nyilvánosság előtt (korábbi helyükről költöztek a csodálatosan felújított épületbe), amely egy brit modell alapján lett kialakítva. A funkcionálisan három épületszintre bontott elrendez(őd)és elősegíti az egyes szolgáltatások és tevékenységek hatékonyságát:
1. szint: nagylégterű, kívülről is elérhető teremhelyiség, amely oktatásra, előadásra, kiállításokra, vetítésekre egyaránt alkalmas; restaurált, régi könyvtárterem muzeális gyűjteménnyel; tanulásra szolgáló ülőhelyek rendszere.
2. szint: szeparált tanulótermek; elkülönített, audiovizuális (CD, DVD, DVD-ROM, hangoskönyv) médiatár; kisebb, technikailag teljesen felszerelt modern konferenciaterem; újságolvasó terem; kávézó-büfé csodálatos panorámát biztosító nyitott terasszal.
3. szint: korosztályokra bontott könyvtári részlegek: 0-6 évesek; 6-14 évesek és 14-20 évesek részére; oktatás tevékenységet biztosító termek; zavartalan, önálló tanulást biztosító termek.


A BCT mára a város egyik legvonzóbb találkozóhelyévé vált, ahol a legújabb multimédiás lehetőségek felhasználásával szervezik meg a tradicionális kulturális események és rendezvények programjait. A BCT-projekt hangsúlyai döntően a felhasználókra, a szervezett programokra és a szolgáltatásokra helyeződnek, amelyek a legmodernebb innovatív irányelvekkel szolgálnak útmutatásul a személyre lebontott foglalkozások, a beszerzési politikák, az új technológiák használata, az oktatási programok és a pénzügyi források hatékony elosztásának területein. A nyilvános könyvtári beidegződések helyett az intézmény fő célkitűzése az információk, a digitális kultúra és a tudás összegyűjtése és terjesztése a helyi közösség számára a multimédiás anyagok, vagy akár az elő-iskolai szolgáltatások felhasználásával. Az új információs és kommunikációs technológiák (például a teljes mértékben számítógépekre helyezett eljárások) berobbanásukkal idővel a hagyományos könyvtári szolgáltatások egészét átalakítják, egyaránt biztosítják a helyi és távoli erőforrásokhoz való hozzáférést. A jövőbe pillantva a célok között szerepel továbbá az élethosszig tartó tanulás elősegítése, a távoktatás területére való betörés e-learning tevékenységek és virtuális osztályok/osztálytermek megvalósulásával.


A Terni Köz(ös)ségi Multimédia Könyvtár elhelyezkedését (tulajdonképpen Terni főtere, a sétálóutca végén), épületét, belső térkialakítását, felszereltségét és nem utolsó sorban látogatóit (ott jártamkor, hétköznap délelőtt tulajdonképpen csurig volt csoportokban tanuló fiatalokkal, olvasgató idősebbekkel, szervezett gyerekosztályokkal) azt hiszem, bármely hasonló intézmény megirigyelhetné. Még olyan kötelező (illetve meglepően innovatív) „apróságokra” is odafigyelnek, mint a teljes akadálymentesítés, az elsősegélynyújtó hely a könyvtárban, vagy éppen a szelektív hulladékgyűjtés(!). Bár a koedukált mellékhelyiségek (nincsen külön férfi/női mosdó) azért kissé megleptek, azonban mint több helyen láttam, Olaszországban – nekünk szokatlan módon – ez a trend.

Összességében rendkívül tanulságos látogatást tettem a Terni Könyvtárban, ahol tényleg látszik az a 21. század diktálta technikai-technológiai-szemléletbeli változás, amely túlzás nélkül egyedüli útja a könyvtári intézmények továbbélésének, méghozzá úgy, hogy nem elvesz a felhalmozott tapasztalatból és tudásból, hanem a hatványaira emeli azt. Kivételesen tartalmas frázissal élve: a Terni Köz(ös)ségi Multimédia Könyvtár tehát tényleg több, mint egy könyvtár.


Szilvási Krisztián

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése