könyv, film, zene, rendezvény egy helyen

2017. április 5., szerda

Andrew Lloyd Webber – Tim Rice: Jézus Krisztus Szupersztár

Zeneajánló

Andrew Lloyd Webber harmadik művével, az először 1970-ben duplalemezen megjelenő Jézus Krisztus Szupersztárral robbant be a zenei világba. A nagy sikert arató albumért Grammy-díjat is kapott. A rockopera ősbemutatójára a New York-i Mark Hellinger Színházban került sor 1971. október 12-én. A mű filmes adaptációját 1973-ban Norman Jewison rendezte, amelynek segítségével generációk ismerkedtek meg a rockopera műfajával és váltak mindörökké rajongóvá.

A Madách Színház 2010. szeptember 17-én mutatta be hármas szereposztásban a Jézus Krisztus Szupersztárt Miklós Tibor fordításában, Kocsák Tibor vezényletével. Az általános gyakorlattal szemben – amikor egy musical legjobb számaiból keresztmetszetet nyújtó cd-t jelentetnek meg a színházak – ezen a kétlemezes albumon az egész mű elhangzik.

A legfőbb szerepeket Feke Pál (Jézus), Serbán Attila (Júdás), Gallusz Nikolett (Mária Magdolna), Sasvári Sándor (Pilátus), Nagy Sándor (Heródes), Szvétek László (Kajafás), Pankotay Péter (Annás), Nagy Balázs (Péter), Sánta László (Simon) éneklik.

A Jézus Krisztus Szupersztár magas színvonalú zenei megvalósítása igazolja, hogy a Madách Színház méltán az egyik fellegvára a magyarországi musicaljátszásnak. Két bonus track is szerepel a második cd-n: a győri születésű Polyák Lilla előadásában Mária Magdolna Nem tudom, hogy szeressem kezdetű dala, valamint Jézus Getsemane című dala, amelyben Tóth Attila lenyűgöző hangi adottságait mutatja meg.

A Jézus Krisztus Szupersztár, ahogy Miklós Tibor írja Musical című könyvében: „igazi zenés, tökéletes ívű, mesterien megkonstruált dráma, melyre, mint csontra az izmok, úgy tapadnak Webber ragyogó és elementáris erejű melódiái. Ez a sokszínű, érzelemmel, szenvedéllyel és – ahol kell – humorral telített zene önmagában is hordozza a drámaiságot. A rockzenekari és a hagyományos nagyzenekari hangszerelés tökéletes összhangban erősíti egymást.”

A CD-lemez kölcsönözhető könyvtárunk hang- és médiatárából.

Ősze Mária

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése