könyv, film, zene, rendezvény egy helyen

2015. május 11., hétfő

Programajánló a hétre


TRANS/ZIT '89 - A Goethe Intézet vándorkiállítása a megyei könyvtárban




Május 11. és 31. között tekinthető meg a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi TérKisfaludy Károly Könyvtárában (Baross Gábor u. 4.) a Goethe Institut TRANS/ZIT '89 vándorkiállítása. Csoportos látogatást kéretik előre jelezni Nagy Mária olvasószolgálati csoportvezetőnél (96/328-022, nmaria@mail.kkmk.hu). Minden érdeklődőt szeretettel várnak.

A kiállítást a budapesti Goethe Institut munkatársai - főként Ursula Kanyó és Linn Löffler - a határnyitás 25. évfordulójára készítették 2014-ben. Nem hivatalos történeti feldolgozást láthatnak az érdeklődők, hanem 18 db kétnyelvű (magyar és német) tablón személyes visszaemlékezések mutatják be az 1989 nyarán történt eseményeket. A szereplők egyrészt egykori keletnémet menekülők, másrészt azok a magyarok, akik segítették őket. A közelmúlt alaposabb megismeréséhez, a tanulók történelmi ismereteinek bővítéséhez remek alkalom a vándorkiállítás megtekintése.

A kiállítás megtekinthető a könyvtár nyitvatartási idejében:

hétfő, szerda - péntek: 9.00 - 19.00
kedd:                          13.00 - 19.00
szombat:                       9.00 - 13.00


Felnőtt kézműves esték 



Május 11-én (hétfőn) 17 órára a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér Központi Könyvtára Klubjába (Győr, Herman O. u. 22., földszint) felnőtteket várnak kézműves foglalkozásra. Megismerkedhetnek a decoupage (ejtsd: dekupázs) technikával és képet készíthetnek.  
A rendezvényre a belépés díjtalan.


Osli évszázadai - Dr. Varga József kötetének bemutatója 

 


Május 12-én (kedden) 17 órakor a megyei könyvtár Kisfaludy Károly Könyvtárában (Győr, Baross u. 4.) kerül sor Dr. Varga József Osli évszázadai című kötetének bemutatójára. A szerzővel Dr. Horváth József, az intézmény igazgatóhelyettese beszélget, a kötet a helyszínen megvásárolható, dedikáltatható.

Jelen kötet a falu történetét feldolgozó nagyobb összefoglaló munka első része, mely a kezdetektől 1800-ig mutatja be a település kialakulásának, fejlődésének, a török időszakban történt pusztulásának, majd a XVIII. század elejétől kezdődő újraéledésének és fejlődésének folyamatát.
Külön fejezetekben foglalkozik a szerző a község nevének, névadóinak eredetével, valamint az itt lakók életét alapvetően meghatározó hansági táj jellegzetességeivel. Majd a régészeti leletek vallatása és a honfoglalás kori események ismertetése után tér rá a község oklevelekben rögzített írásos történelmére, különös tekintettel a templom- és faluépítéssel jellemezhető XVIII. század történéseire. A kötetet értékes képanyag színesíti, és több mint ötszáz lábjegyzet, valamint másfélszáz szakirodalmi forrást tartalmazó bibliográfia gazdagítja.
A rendezvényre a belépés díjtalan.


Zakkant - A RÉV Társulat előadása a megyei könyvtárban.




Május 13-án (szerdán) 19 órai kezdettel a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér Központi Könyvtára klubjában (Győr, Herman O. u. 22., földszint) a RÉV Színházi és Nevelési Társulat William Shakespeare és Tom Stoppard drámái alapján a Zakkant című színdarabot adja elő. Az előadás időtartama 80 perc.  A belépés díjtalan.

„Pirkadat előtti sápadt ég. Egy férfi nyeregben, veri az ablakszárnyakat… és a neveinket kiáltozza… Emlékszem már, az a férfi ébresztett minket. Hívattak minket!” De hova és miért? Ki ez a két fickó, akik azt sem tudják, hogy mi a saját nevük? Miért ennyire fontosak ők? Mit tehetnek annak érdekében, hogy mihamarabb kiderüljön számukra az igazság?
Barátság, árulás, manipuláció, önvád, segítő szándék, a hatalom kiszolgálása, kiszolgáltatottság – a Zakkant című színházi játék ezen motívumok mentén kalauzolja a nézőket William Shakespeare Hamletjének világába. Az eredeti mű mellett Tom Stoppard Rosencrantz és Guildenstern halott című drámája is alapja az előadásnak.

 

 

Konfliktusokról pozitívan - Bejczi Andrea előadása a megyei könyvtárban  

 


Május 14-én (csütörtökön) 17 órakor a Központi Könyvtár klubjában (Herman O. u. 22., földszint) Bejczi Andrea tréner tart előadást az életünkben kikerülhetetlen összeütközésekről. Az általa érintett témák: Mik a konfliktusok okai, okozói. Miben rejlenek az ellentétek? Elkerülhető vagy elkerülhetetlen összeütközéseink. (Kivel, kikkel és miért is?) Konfliktusaink felvállalása és kezelése. A frusztráció leküzdése. A rendezvényre a belépés díjtalan.  Minden érdeklődőt szeretettel várunk!


Szabadhegyi Találkozások 


Folytatódik a közkedvelt beszélgetéssorozat. Május 14-én (csütörtökön) 18 órakor a József Attila Művelődési Házban (Győr, Móra park 1.) a Szabadhegyi Találkozások vendégei Csík János és Majorosi Marianna lesznek. A Csík Zenekar alapítójával/névadójával és énekesével Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő beszélget.
A belépés díjtalan.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése