könyv, film, zene, rendezvény egy helyen

2019. szeptember 10., kedd

Programjaink a héten

Könyvklub


2019.szeptember 9-én (hétfőn) 17 órakor, a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Kisfaludy Könyvtárának Muzeális Gyűjteményében(Győr, Baross u. 4., 3. emelet.) tartja következő összejövetelét könyvklubunk. Ez alkalommal a népszerű szerző, Háy János Házasságon innen és túl című kötetéről folytathatnak beszélgetést az érdeklődők.
A belépés díjtalan!  A szervezők szeretettel várnak minden irodalombarátot – házasságon innen és túl!

 Előadás


2019. szeptember 10-én (kedden) 17 órakor a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Kisfaludy Károly Könyvtára 2. emeleti rendezvénytermében (Győr, Baross u. 4.) folytatódik a Levéltári délutánok című ismeretterjesztő előadássorozat. Ez alkalommal Dr. Bagi Zoltán főlevéltáros A kismegyeri csata és Győr utolsó ostroma című előadását hallhatják.
"Majd elfeledtem győri vitézségtek. / Mikor emeltek már emlékszobort / A sok hős lábnak, mely ott úgy futott?” Mindenki számára ismerős/ismert Petőfi Sándor A nép nevében című költeményének ezen sorai, amelyben vitriolba mártott tollal figurázta ki az 1809. évi, utolsó nemesi inszurrekció teljesítményét, másrészt a kismegyeri csatát. Ez utóbbi a Napóleoni-háborúk egyetlen magyar földön vívott összecsapása. Jelentősége, az úgynevezett császári-királyi balszárny veresége pedig döntően befolyásolta az egész hadjárat későbbi sorsát. Az 1809. június 14-én lezajlott kismegyeri csatát követően azonban sor került Győr utolsó ostromára is. Az erősséget azonban a Rákóczi-szabadságharc végét követően veszély nem fenyegette, így védműveit az idők folyamán elhanyagolták, és egyre inkább vesztettek jelentőségükből. II. József 1784-ben az elsőrangú erősségek sorából is kivette. Bár a vár megerősítése 1809. májusában megkezdődött, az idő rövidsége és az odarendelt munkaerő kis száma nem tette lehetővé, hogy egy hosszú ostromot kibírjon, ráadásul az odavezényelt őrsége sem volt elegendő. Becslések szerint a védelemhez legalább 8–10.000 ember szükségeltetett volna, ezzel szemben Péchy Mihály mérnök ezredes vezetésével mintegy 1.500 többségében újonc katona védte a védműveket, akikhez a helyi polgárőrség tagjai is csatlakoztak. Győrt végül a védői, a pusztító ágyúzást követően, 1809. június 24-én adták át az ostromlóknak. Az előadó ennek a két eseménynek kíván emléket állítani.
A programra a belépés díjtalan.

 Kiállítás


2019. szeptember 11-én (szerdán) 10 órakor nyílik a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér József Attila Művelődési Házában (Győr, Móra park 1.) a Csallóközi színes ceruzák című nemzetközi gyermekrajz kiállítás. Köszöntőt mond: Gitka Kováčiková, a nemzetközi szakzsűri tagja.
Megnyitja: Diligens Tibor önkormányzati képviselő. Közreműködik: a Hangraforgó együttes
Megtekinthető: 2019. szeptember 26-ig, hétköznap 10 - 16.30 óráig.
A belépés díjtalan.

 Életünk utcái, terei...


2019. szeptember 11-én (szerdán) 17 órakor a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Kisfaludy Károly Könyvtára rendezvénytermében (Győr, Baross u. 4.) folytatódik az Életünk utcái, terei… című honismereti előadássorozat. Ez alkalommal Cserhalmi Zoltán, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum történész-muzeológus tart előadást Győrszentiván múltjáról.
A program díjtalanul látogatható.

 Filmklub


Szeptember 12-én (csütörtökön) 17 órakor a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Központi Könyvtára Klubjában (Győr, Herman Ottó u. 22., földszint) ismét Filmklub lesz. Ez alkalommal Király Levente Piedone nyomában című portréfilmjét láthatják. A vetítés ideje 90 perc.
A belépés díjtalan.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése