könyv, film, zene, rendezvény egy helyen

2019. július 17., szerda

Ajánló

Vaiana a Disney 2016-os egész estés animációs filmje. Vaiana egy polinéziai sziget, Motunui törzsfőnökének erős akaratú lánya, akit az óceán maga választott ki arra, hogy visszajuttassa Te Fiti istennő ellopott szívét. Amikor a törzs halászai fogás nélkül térnek vissza, és a kókusztermés is megromlik, Vaiana útnak indul és megkeresi Mauit, a legendás félistent, akinek segítségével visszaadják az istennőnek a szívét, és ezzel megmentik a világot.
Igazán üdítő és modern mese az akaraterőről és önmegvalósításról. Ugyanakkor nem nélkülözi a polinéz szigetvilág hagyományait és jelképrendszerét sem. Vaiana nem hercegnő, Maui nem herceg (fehér lovon), és kapcsolatuk kibontakozása is rejt magában izgalmakat. Hatalmas és apró szörnyekkel és elképesztő veszélyekkel szállnak szembe, miközben Vaiana beteljesíti sorsát, és a természet szeretetére és tiszteletére tanít.
A film minden eredeti szinkronhangja polinéz vagy polinéz származású. Dwayne Johnson (Maui hangja) anyai nagyapja, aki pankrátorként vált ismertté, megihlette a rendezőket, és róla mintázták a bohókás félistent.
Több zenei betét is helyet kapott a filmben, és sikerült az a ritka bravúr, hogy a felcsendülő dalok egyszerre hűek a polinéz, szamoai nép zenéihez és a Disney-től megszokott fülbemászó számokhoz.
További ajánlókat találhat a https://www.gyorikonyvtar.hu/dokumentum-ajanlok  linken.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése