könyv, film, zene, rendezvény egy helyen

2018. április 26., csütörtök

Gyermekkönyv ajánló

Shona Innes - Agócs Írisz: Az internet olyan, mint a pocsolya

Polczer Adél ajánlata
Agyoncsépelt közhelynek hangzik, mai világunk gyermekei, szülők, pedagógusok az ún. digitális gyermekkor kihívásaival kell, hogy szembe nézzenek. De ennek az új kornak a következménye, hogy a családok, az iskolai oktatás életét teljesen átrendezi az új technológia. Az internet, a mindenféle technikai kütyük adta lehetőségek egyfelől csodálatos élményekhez juttathatják a felnövekvő generációt, másfelől találkozhatnak olyan tartalmakkal, amelyek nem nekik szólnak, és/vagy nem tudják azokat egészséges módon értelmezni.
Az ajánlott gyermekkönyv szerzője Shona Innes ausztrál pszichológus, aki praxisa során folyamatosan tapasztalja, hogy idejekorán fel kell hívni a gyerekek és szüleik figyelmét arra, hogy a tudatos, korlátozott keretek között történő internetszörfözés adhat értéket, de ha túl sok időt töltünk a képernyő előtt, számtalan más örömforrásról mondunk le. A kötet sorozatindító, a Kolibri Kiadó által gondozott KönyvTÁRSsorozatban jelent meg, az óvodás, kisiskolás korosztályt szólítja meg. A gyermekpszichológus szerző a legfiatalabbak nyelvén ír életünk legfontosabb témáiról, az ott előforduló, nehezen feldolgozható problémákról.
A köteteket Varró Dániel fordította a tőle megszokott stílusban, a szövegek egyszerű nyelvezete tele van játékos, nyelvi humorral. A könyv szöveges tartalma mellett a képek is nagyszerűek, jó aláfestői a gondolatoknak, érzelemgazdag, tréfás hangvételű mondatoknak. Fantasztikus magyar siker, hogy az eredeti angol nyelvű kiadás gondozója, az ausztrál kiadó The Five Miles Press egy fiatal magyar grafikust, Agócs Íriszt kért fel a gyerekkönyvek illusztrálására.
Jó szívvel ajánlom a teljes sorozatot gyerekeknek, szüleiknek, pedagógusoknak egyaránt. Kedvcsinálónak egy rímbe szedett részlet a könyvből:
Mint az internet, úgy a pocsolyák 
is előcsalják az emberek mosolyát. 
Jó vicc a pocsolyaleves 
(kizárt, hogy ne nevess)
vagy lefröcskölni társainkat...
vagy ha levélhajtó ringat.
Pocsolyákban pancsolni príma móka.
De...
Ugyanakkor egy kicsit csalóka.
Egy pocsolya, mi látszólag sekély,
valójában lehet, hogy szörnyű mély.


További ajánlóinkat honlapunkon találhatják meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése