könyv, film, zene, rendezvény egy helyen

2015. december 10., csütörtök

Helytörténeti kalandozások 62.



A 2015-ös karácsonyt várva tekintsünk vissza a 30, 40, 50, 60 évvel ezelőtti győri karácsonyokra, hogyan is történt a várakozás akkor, azokban az években, a helyi lapok tükrében.

Elöljáróban elmondató, hogy úgy 60, mint 30 évvel ezelőtt is megírták az újságok, melyek a kedvelt ajándékok, hol szerezhető be szép fenyőfa, a háziasszonyok mit főznek és egyáltalán, van-e karácsonyi hangulat a városban?

I. rész

1955

A háború után tíz évvel arról tudósított a Győr-Sopronmegyei Hírlap, hogy Győrben mindenhol árubőség van, bármit meg lehet vásárolni, ami csak kell az ünnephez. Ahhoz az ünnephez, amit akkor fenyőünnepnek hívtak, fenyőfát állítottak a családok, a gyerekek pedig a szülőktől kérték és kapták az ajándékokat – kihagyva a Jézuskát.


Csodálatos meseországot varázsoltak a győri gyerekeknek az Állami Áruház kultúrtermébe és kirakatába a dolgozók. Hófehérke és a hét törpe, tündérek és boszorkányok, sárkányok elevenedtek meg, mozgó bábuk formájában.


Az áruház bőséges játékválasztékkal várta a szülőket, kedvenc játék 1955-ben a „Róka fogta nyúl” nevű mágneses társasjáték volt, de keresték a babák, autók és bohócok mellett a szánkókat és a korcsolyákat is.


A mesekönyvek között Benedek Elek Világszép nádszálkisasszony és Többsincs királyfi című kötete volt a legkedveltebb. A Győr-Sopronmegyei Hírlapban külön cikk segített tájékozódni a tanácstalan ajándékozóknak.




A győri Ruházati Bolt Vállalat 1955-ben vezette be új szolgáltatásként, hogy díszcsomagolással is lehet kérni a megvásárolt ajándékokat.


Az ünnepi vásárlások közepette kedves színfolt volt a győri piacon az úttörők standja, ahol az úttörőház téli vására keretében saját készítésű ajándéktárgyakat, díszeket árultak.


A szakszervezetek, gyárak, üzemek nagy gondot fordítottak a dolgozók gyermekeinek megajándékozására.


Az ünnep fő kelléke, a fenyőfa veszélybe került Győrben 1955-ben, amikor fenyőfa-kupecek garázdálkodtak a városban, drágábban árulva azokat.


S hogy mi minden finomság került ezen a karácsonyon a családi asztalokra? A Győri Vendéglátó Vállalat cukrászai hatalmas mennyiségben gyártották a kalácsokat, süteményeket, szaloncukrokat, habkarikákat.



1965

A karácsonyi vásárlási láz 1965-ben már jóval magasabb volt, mint előtte tíz évvel. A Kisalföldben egymást érték a különféle hirdetések, melyek már sokkal nagyobbak, figyelemfelkeltőbbek voltak a korábbiaknál.

Buzdítottak ruha- és egyéb kiegészítők vásárlására, az ünnepi öltözékhez és ajándéknak egyaránt.








A Győri Állami Áruház karácsonyi eladási sikerlistáján vezetett a Horizont televízió, a kínai váza és a leszállított árú szovjet ébresztő- és karóra.




Egyre nagyobb értéket képviseltek a műanyagból készült termékek, így karácsonyra Győrben étkészleteket, kávés készleteket is vettek a vásárlók. Tolongtak az emberek a Győri Kötöttkesztyűgyár féláron árusított kesztyűiért.

A Győri Kötöttkesztyűgyár termékei:

A könyv akkor is szép és értékes ajándéknak számított:

S hogy melyek voltak a legkeresettebb játékok 1965 karácsonyán Győrben? A pótkocsis üzemanyag-szállító autó, a rakétakilövő, amely az apukák között is nagy siker volt, a mély babakocsi, pont, mint anyáé és a zsebsakk.



Ekkor már megjelentek a játékboltokban az akkori TV sztárjai: Böbe baba, Mazsola és Manócska is sok kisgyerekhez került.

A karácsonyfának való fenyőket Győrben a Kisalföldi Állami Erdőgazdaság biztosította, huszonkétezer otthonba került belőle.

Karácsonyfa 1965-ből:

A karácsonyi jókívánságok üdvözlőlapjainak, az ajándékok és egyéb csomagok még ünnepek előtti kézbesítésének kizárólagos felelősei – internet és futárszolgálatok híján – a postások voltak.


Hatalmas forgalmat bonyolítottak le a győri 2-es számú postán is. A leveleket mázsálták, a feladott csomagok között azonban voltak különleges esetek: egy televízió felrobbant rakodás közben, a disznótoros csomag pedig eláztatott több másik küldeményt.


A TV hőskorában a legnagyobb katasztrófával ért fel, ha valakit az ünnepek alatt hagyott cserben a készüléke, ezért a Gelka már időben meghirdette a Kisalföld hasábjain ügyeleti rendjét mindenki megnyugtatására.


A karácsony szerves része a sütés-főzés, a nagy lakomák. 1965-ben a győri háziasszonyok számára a rizs volt a legfontosabb hiánycikk. A megyei FŰSZÉRT azonban még közvetlenül az ünnepek előtt 150 mázsát szállított ki a város boltjaiba.

A készülődést megkönnyítendő a földművesszövetkezet cukrászüzemei lebeszélték a háziasszonyokat a sütésről, sőt még karácsonyi ebéddel is várták a családokat éttermeikben.



Az 1965-ös karácsonyi szezon szép eseménye volt a népszerű ünnepi esküvő és a korban divatos és elfogadott névadó ünnepség.


Lengyel Adrienn

Felhasznált források:
Győr-Sopronmegyei Hírlap 1955. évi decemberi számai
Kisalföld 1965. évi decemberi számai
A DRKPMK Helyismereti Gyűjteményének fényképgyűjteménye, aprónyomtatvány tára

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése