könyv, film, zene, rendezvény egy helyen

2015. november 16., hétfő

Programjaink a hétre

Filmklub: Tititá


November 17-én, kedden 17 órakor a Kisfaludy Károly Könyvtár rendezvénytermében (Baross Gábor u. 4., II. emelet) a Filmklub következő vetítésére kerül sor a Tititá című, 2015-ben készült, 90 perces magyar dokumentumfilmmel. A programra a belépés ingyenes.

A 18 éves Anti szenvedélye a gitározás. Az ország egyik távoli szegletében, roma telepen él. Váratlan lehetőség éri, amellyel kitörhet kilátástalan helyzetéből. 60 fiatal társával együtt felvételt nyer a Snétberger Zenei Tehetség Központba, ahol tanulhat. A komfortos világ ígérete elvarázsolja a fiatalembert. Csodát remél. Azonban hamar kiderül, hogy hátránya hatalmas, még roma diáktársaihoz képest is. Nem ismeri a kottát, nincs támogató zenészcsalád a háttérben, nem szokott a rendszeres gyakorláshoz.


Hol szórakoztak a győriek a XX. század elején? Előadás Szabadhegyen


November 19-én (csütörtökön) 14.30-kor a József Attila Művelődési Házban (Móra park 1.) Hol szórakoztak a győriek a XX. század elején? címmel Orbánné dr. Horváth Márta nyugalmazott könyvtáros, helytörténész tart előadást a nyugdíjas klubban. Minden érdeklődőt szeretettel várnak! A belépés díjtalan.

A Barangoló együttes Marcalvárosban




November 19-én, csütörtökön 15 órakor a megyei könyvtár Marcalvárosi Fiókkönyvtárában (Lajta u. 27/a) a ménfőcsanaki Barangoló együttes ad műsort megzenésített versekből. A zenekar repertoárjában elsősorban mai magyar költők és magyar klasszikusok versei szerepelnek, hangszereik: harmonika, gitár, ütőhangszerek. A rendezvényre a belépés ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Férfinapi etűdök – Az Import Impró műsora


November 19-én (csütörtökön) 17.00 órakor az Import Impró Társulat látogat el Kisfaludy Károly Könyvtárba (Baross Gábor u. 4.), hogy a Férfiak Napja alkalmából előadja az érdeklődő közönségnek Férfinapi etűdök című műsorát a II. emeleti rendezvényteremben. A belépés díjtalan! Mindenkit szeretettel várnak.


A Garabonciás együttes koncertje


November 20-án, pénteken 17 órakor a Kisfaludy Károly Könyvtár rendezvénytermében (Baross Gábor u. 4., II. emelet) a zenét és a költészetet roppant népszerű módon ötvöző Garabonciás együttes ad koncertet. A programra a belépés ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várnak.

A Garabonciás Együttes 1991-ben alakult Csornán. Zenéjük műfaji meghatározására leginkább az énekelt vers vagy a megzenésített vers kifejezéseket alkalmazzák, de a folkzene, vagy a worldmusic elnevezéseket sem szokták visszautasítani. Hangszereik többféle zenei kultúrát idéznek: a populáris műfajok gitárjától kezdve, az európai műzenében és paraszti zenében egyaránt használatos hegedűn és nagybőgőn keresztül, a délszláv népzene tamburájáig, vagy a mandolinig. E sajátos hangszereléssel szólaltatják meg általuk nagyra becsült költők verseit, egyfajta szubjektív interpretációval dallá formálva azokat, mint a vágánsok, igricek, lantosok, akik a verseket még énekelve adták elő.

A zene és a költészet ilyetén ötvözése – vallják – segíthet abban, hogy az irodalom, a versek újra közelebb kerüljenek gyermekhez, felnőtthöz egyaránt. Műsoraikban szívesen játsszák és énekelnek népdalokat is, saját zenei stílusukhoz igazított feldolgozásokban. Egy Garabonciás gyerekkoncert jó esetben interaktív együttlét, jellemzően a játékra, a jókedvre, a közös éneklésre, közös muzsikálásra épít. A zenekar műsorainak másik fele az ifjúsági korú és felnőtt közönséget célozza: az előadásokon a múlt idők és a jelen, magyar és külhoni költőinek (Ady Endre, Fazekas Mihály, Balassi Bálint, Buda Ferenc, Faludy György, József Attila, Nagy László, Petőfi Sándor, Tóth Árpád, Francois Villon, Weöres Sándor, stb.) verseire írt dalok, valamint magyar népdalfeldolgozások hallhatók.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése