könyv, film, zene, rendezvény egy helyen

2015. július 6., hétfő

Jonas Kaufmann: Wagner - Zeneajánló


A zenei világ 2013-ban ünnepelte Richard Wagner születésének 200. évfordulóját. Erre az évfordulóra időzítve, 2013 februárjában jelent megJonas Kaufmann első Wagner lemeze, egyszerűen csak Wagner címmel. A német énekes napjaink egyik legkeresettebb tenorja, többek között a Wiener Staatsoper, a londoni Covent Garden, a Bayreuthi és a Salzburgi Ünnepi Játékok sztárja.
Jonas Kaufmann már gyermekként megismerkedett Richard Wagnerzenéjével azáltal, hogy a közös házban élő nagyapja gyakran a Wagner operák díszes képekkel is illusztrált zongorakivonataiból játszott és énekelt. A CD-n hat Wagner-monológ, valamint a Wesendonck-dalok Felix Mottl által hangszerelt zenekari verziója hangzik el.
Az albumon a zenedrámák olyan híres részletei szerepelnek, mint pl. aLohengrinből a címszereplő Grálelbeszélése, a Tannhäuserből szintén a címszereplő Római elbeszélése, vagy a Walkürből Siegmund (kard) monológja. Elhangzik még A nürnbergi mesterdalnokokból Walther dala az első felvonásból, valamint a Siegfried címszereplőjének monológja a második felvonásból. A kevésbé ismert operák közül Rienzi imájáthallgathatjuk meg a Rienzi című operából.
A felvétel különlegességei: a Lohengrin eredeti, húzatlan Grálelbeszélése, amelynek második felét maga Wagner törölte röviddel a bemutató előtt, valamint a Wesendonck-dalok (Der Engel, Stehe still!, Im Treibhaus, Schmerzen, Träume), melyek leginkább szoprán és mezzoszoprán énekesnők interpretálásaiban ismertek. Jonas Kaufmannt az Orchester der Deutschen Oper Berlin kíséri Donald Runnicles vezényletével.
Jonas Kaufmann eddigi pályafutása során számos kitüntetést, díjat kapott, s a 2013-as évben sem maradt elismerések nélkül: ezen Wagner albumáért a német ECHO Klassik díját kapta az „Év énekese” kategóriában, valamint a Gramophone komolyzenei szakfolyóirat díját is elnyerte a vokális kategóriában. AzInternational Opera Awards 2013-as díjazottja is, egyrészt az év férfi énekesének választották, másrészt az Opera Magazine olvasóinak szavazatai alapján a közönség díját is Jonas Kaufmann kapta.
Ősze Mária

 Források: en.wikipedia.org/wiki/Jonas_Kaufmann, http://www.jonaskaufmann.com/de/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése