könyv, film, zene, rendezvény egy helyen

2018. február 19., hétfő

Programjaink a héten

Filmklub


Február 20-án (kedden) 17 órakor filmvetítés kezdődik a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Kisfaludy Károly Könyvtára rendezvénytermében (Győr, Baross u. 4., II. emelet). Ezen a napon Julia von Heinz Hogyan találtam rá a boldogságra az El Caminón című vígjátékát láthatják. Vetítési idő 92 perc. A belépés díjtalan.

Amikor Hape, a híres humorista egy esti fellépése során a kimerültségtől összeesik a színpadon, orvosa azt tanácsolja neki, hogy vegyen ki pár hónap pihenőt. A férfi hallgat rá: vallásos nagymamája emlékére úgy dönt, végigjárja a Szent Jakab zarándokutat, azaz az El Caminót. A mozgástól kissé elszokott Hapét útja során számtalan új élmény éri, és kezdetben többször az is megfordul a fejében, hogy inkább visszafordul és visszatér a civilizációba. Szerencsére nem csak rossz dolgok történnek vele, s Hape mind inkább azt kezdi érezni, a zarándoklat változást hoz az életébe.

Életünk utcái,terei...


Február 21-én (szerdán) 17 órakor a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Kisfaludy Károly Könyvtára rendezvénytermében(Győr, Baross u. 4., II. emelet) folytatódik az Életünk utcái, terei című helyismereti előadássorozat. Borbély Tamás levéltáros előadásának címe: Menekültek, brigantik, iparosok. Győr-Sziget története a kezdetektől a rendszerváltásig.
Az előadást Kozma Endre, a Régi Győr közösségi oldal üzemeltetőjének ritka képekből álló vetítése színesíti.
A belépés díjtalan.

Könyvbemutató


Február 22-én (csütörtökön) 15 órakor a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Marcalvárosi Fiókkönyvtárában (Győr, Lajta u. 27/A.) Győry Domonkos, városunk szülötte mutatja be a közelmúltban megjelent köteteit. Az érdeklődők a Profán és A hölgy alulnézetben című könyvekről szerezhetnek ismereteket.
A rendezvény díjtalanul látogatható.

Ismeretterjesztő előadás


Február 22-én (csütörtökön) 17 órakor Biró Dániel antik útleírásokat, könyvkülönlegességeket gyűjtő blogíró ismeretterjesztő előadását hallhatják ismert és elfeledett világjárókról. A klub vendége ismerteti az ELBIDA nevű projektjét is. A rendezvény helyszíne a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Központi Könyvtár klubhelyisége (Győr, Herman Ottó u. 22., földszint). A belépés díjtalan.
Az ELBIDA projekt célja, hogy a széles nyilvánosság számára bemutasson antik, ritka, érdekes és értékes útleírásokat, földrajzi témájú könyveket - elsősorban 19–20. századi, 1945 előtt kiadott útleírásokra specializálódva.
A századfordulón a tudományos igényű munkák mellett sok magánkiadású útleírás is megjelent. A magyar utazók felkészültség, stílus, hozzáállás szempontjából világviszonylatban is állták a versenyt. Az élvonalat többek között a világszerte jegyzett Vámbéry ÁrminStein Aurél, Lóczy Lajos, Baktay Ervin képviselte. De említhetjük Almásy László Afrika-kutatót is, aki „szerencsés módon”, Az angol beteg című film (és regény) által vált nagyon ismertté. És ott van Germanus Gyula, aki fantasztikus életművet hagyott maga után. E nagy nevek mellett pedig még számos érdekes egyéniség tűnt fel, akiket csak egy-egy kötet, útleírás, élménybeszámoló alapján ismerünk.

Farsangi bál


Február 23-án (pénteken) 18 órakor a József Attila Művelődési Házban (Győr, Móra park. u. 1.) batyus farsangi bál kezdődik. Házigazda az Akkordeon Harmonika Zenekar. Az ételekről és italokról a vendégek gondolkodnak.
A program előre megváltott, 100,- forintos regisztrációs jeggyel látogatható.

Mesekuckó


Február 23-án (pénteken) 17 órakor a Központi Könyvtár klubhelyiségében (Győr, Herman O. u. 22., földszint) Mesekuckó lesz. A császár új ruhája című mesét a Chip Színház társulat adja elő. Az előadás 300 Ft-os regisztrációs jeggyel látogatható.
A jegyek elővételben a helyszínen válthatók február 19-től 14.00-18.00 óráig.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése