könyv, film, zene, rendezvény egy helyen

2014. szeptember 26., péntek

Szabó Magda: Mondják meg Zsófikának - gyermekkönyv ajánló


Szabó Magda könyvei leginkább attól sajátosak, ahogyan szereplői lelki életét, vívódásait, hangulatváltásait megjeleníti. Mondják meg Zsófikának című regénye kifejezetten kamaszokról és kamaszokhoz szól. Gondolatébresztő, szórakoztató és tanulságos. Milyennek látja a felnőtt a gyermeket és a gyermek a felnőttet; ismeri-e igazán a szülő azt, akit a világra hozott; tud-e nevelni az elméleti pedagógus, ha csak könyvből ismeri a gyerekét? - ezekre a kérdésekre keresi a választ. Az események folyamán a főhős rájön, hogy nem a szavak értelme, hanem a tettek a legfontosabbak.
Zsófika, a regény főszereplője nem eminens tanuló, látszólag mindig bajt okoz, esetlenül csetlik-botlik a világban. Egyetlen ember volt, aki mindig megértette őt, az apja. "Élete utolsó percében is rá gondolt... miután rosszul lett, csak egyetlenegyszer szólalt meg már, azt mondta: "Mondják meg Zsófikának." Valamit üzenni akart neki, de mit? Már nem tudta befejezni a mondatot."
Zsófi mindenáron meg akarja tudni a mondat másik felét is. Kinyomozza apja utolsó betegét, aki nem más, mint saját iskolájának barátságtalan portása. Pista bácsi bokatörés miatt ágyhoz kötött. Zsófi, leküzdve rémületét, gondozni kezdi az öreget, aki kezdetben kétbalkezes, de szemfüles, keresni akaró gyereket lát benne. A kislány senkinek sem árulja el titkát, mert úgy látja, hogy senki sem érti meg. Legjobban az anyja ismeri félre, aki az elméleti pedagógia tudósa. Az önállóság útját járó gyermek sok izgalmas, szívszorongató és néha megmosolyogtató kalandba keveredik, kever másokat is. A bonyodalmakból végül is általános iskolai tanárnője menti ki.
Édesapja csonkán maradt mondatának hiányzó felét új barátai, igazi énjét végre felismerő régi ismerősei, rokonai magatartásában, saját élményeiben és tapasztalataiban találja meg. Zsófika nemhogy kitűnőre vizsgázik emberségből, helytállásból, de ösztönös gyermeki ráérzéssél "beleszól" a felnőttek életébe…És ami a legfontosabb, közben igazi társakra, barátokra lel a felnőttek között.

Mindenkinek ajánlom ezt a könyvet, együtt nevethetünk, sírhatunk a szereplőkkel. Zsófika monológjai, gondolatai akár a sajátjaink is lehetnének.

Szilvási-Szabó Éva

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése