könyv, film, zene, rendezvény egy helyen

2014. június 27., péntek

Szabó Magda: Ókút - könyvajánló


Szabó Magda az egyik kedvenc íróm, akinek Ókút című önéletrajzi ihletésű regényét szeretném most Önöknek ajánlani. Szabó Magda írásai már régen megfogtak és az írónő humora, érzékeny őszintesége mindig újra vonz. Az Ókút című regény pedig újraolvasva is mindig örömet okoz. 

Mire is utal ez a titokzatos cím, Ókút? Az ókút egy olyan kút, amit már rég betemettek és a gyermek Magdának, vagy ahogy édesapja nevezi Dolnának , megközelíteni sem volt szabad, nehogy belezuhanjon, ha netán besüllyedne a betemetett kút. A tényleges kút mélyére szállás persze nagyon izgatja a kislányt és évekkel később, mint író idézi fel ezt az emléket és száll alá emlékei ókútjába. Ha elolvassák Szabó Magda csodálatos regényét az írónővel együtt süllyedhetnek alá e titokzatos és csodálatos világba, ami a gyermekkor, a múltunk, s mindaz, amit szerettünk és elveszítettünk, de aminek fényéből máig táplálkozunk. 

A regényt olvasva megismerhetjük Szabó Magda egykori kislány önmagát, barátait, a cipészt, az ékszerészt, a borbélyt, Kis bácsit, aki Kis néni háta mögött mindig süteménnyel kedveskedik neki; Goldfrász kisasszonyt, a kis osztrák ezredest, a végtelenül szeretett szülőket, az írónő szülővárosát, Debrecent, Agancsost a barátnőt, Gurigáékat, a színház és a könyvek csodálatos világát, a fantázia határtalan, izgalmas világokat teremtő szerepét, vagyis félelmektől és sérelmektől sem mentes, mégis csodálatosan gyönyörű gyermekkorát, amely a gyermeki emlékezet által rögzített képekben időződik fel. 

Mindeközben Szabó Magda olyan komoly témákat érint természetes könnyedséggel , mint háború, haza, magyarság, hit, művészet, írói létezés, élet, halál, szerelem. Az egészen pici kislány szemével láttatott bájos, vicces történetek és a mesék, melyek átszőtték gyermekkorát, a sokszor nehéz hétköznapokat is csodává avató varázsa máig hat. Vele egy olyan világba kerülünk, ahol a mese és az élet, reális és irreális, még szétválaszthatatlanul egységes és a boldog gyermekkorból kilépő ember felismerései még csak nyiladoznak. A narancsot héjastul evő, a hóembernek ajándékot adó, vagy a zene keletkezéséről gondolkodó kislány képe mindig megmosolyogtat, ezért is ajánlom Önöknek szívből ezt a regényt, amelyből mérhetetlen szeretet árad és ami igazi, őszinte, értelmes hangon szól hozzánk, ragad magával és tesz mindig derűssé. Hisz az életet ,minden fájdalmával és szépségével, élni szerető ember emlékező-vallomása ez a regény.

Tóth Márta

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése