könyv, film, zene, rendezvény egy helyen

2015. április 17., péntek

„Hegyalján innen, Sokorón túl…” – Népmesemondó verseny Ménfőcsanakon


A Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér Ménfőcsanaki Fiókkönyvtára, valamint a Ménfőcsanak-Gyirmóti Művelődési Központ 2015. április 9-én immár 24. alkalommal rendezte meg a „Hegyalján innen, Sokorón túl…” népmesemondó versenyt. A hosszú múltra visszatekintő, 1992-től évente megrendezésre kerülő hagyomány célja népmesekincsünk felfedezése, rejtett értékeink bemutatása, őrzése és közvetítése.

Mindnyájan arra törekszünk, hogy a gyerekek szeressék a népmeséket, hiszen „a mese a lélek tápláléka” (Goethe), és műfaja ma is az érdeklődés középpontjában áll. A nagy mesemondások ideje szerencsére soha nem jár le: a mesékre mindig szükség volt, van és lesz, hiszen mindenki vágyik a varázslatra, a csodák átélésének élményére. A mese rendkívül hasznos a gyermek fejlődése szempontjából, annak segítségével gazdagodik fantáziája, szókincse.

Az elmúlt évek tökéletes bizonyítékai annak, hogy nem csökken az érdeklődés versenyünk iránt, melyet 2005-ig Szalai Béláné, majd Nagy Emilné könyvtárosok szerveztek. A zsűri tagjainak minden alkalommal neves szakértőket kértünk fel, akik munkájukkal hozzájárulnak a színvonal fenntartásához: idén a zsűri elnöke Budai Ilona népdalénekes, Magyar Örökség-díjas tanár volt, akinek a munkáját Kontra Józsefné tanár és Máté Zsófia könyvtáros segítették.

A „Hegyalján innen, Sokorón túl” népmesemondó versenyen 2015-ben is Győr és Győr környéki települések kisdiákjai vettek részt lelkes pedagógusaik, szüleik vezetésével. A rendezvényt Dr. Horváth József, a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér igazgatóhelyettese nyitotta meg. Először a Győri Ménfőcsanaki Petőfi Sándor Általános Iskola felső tagozatos énekkarát hallgattuk meg Macherné Bedőcs Rita vezetésével, majd néptáncot láthattunk a Marcal Néptáncegyüttes petőfis diákjaival. Az idei versenyre 28 tanuló jelentkezett (1-6. osztály), és mondta el a magyar népmesekincs legszebb történeteit. A hagyományoknak megfelelően idén is 3 kategóriát állítottunk fel: a kicsik (1-2. osztály) kezdtek, majd a tanulók korosztályonként (3-4. osztály és 5-6. osztály), névsor szerint kerültek sorra. A versenyen Benedek Elek, Timaffy László, Budai Ilona által gyűjtött népmesék hangzottak el, a zsűri tagjai pedig értékelték a kis mesemondókat, akik mindnyájan ajándékban részesültek. Természetesen a felkészítő pedagógusok munkáját is megköszönték, majd lehetőség nyílt arra is, hogy az érdeklődők megtekintsék a Bezerédj-kápolnát és a kastélyt.

A „Hegyalján innen, Sokorón túl…” népmesemondó verseny végeredménye:

Helyezettek: 1-2. osztály
1. Madarász Kristóf (Koroncó, II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, 1. osztály)
2. Márk Olivér (Győr, Bartók Zeneművészeti Általános Iskola, 1. osztály)
3. Tóth Tamás (Győri Ménfőcsanaki Petőfi Sándor Általános Iskola, 1. osztály)
Különdíj: Farkas Leila (Gyömöre, Háry László Általános Iskola, 2. osztály)

Helyezettek: 3-4. osztály
1. Radics Marcell (Győr, Újvárosi Művelődési Ház, 4. osztály)
2. Zoltai Balázs (Győrzámolyi Petőfi Sándor Általános Iskola, 3. osztály)
3. Puskás Zsuzsanna (Börcs, Zrínyi Ilona Általános Iskola Tagiskolája, 3. osztály)
Különdíj: Karsai Fanni (Lipót, Szigetközi Körzeti Általános Iskola, 4. osztály)

Helyezettek: 5-6. osztály
1. Károly Virág (Győrújbaráti II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, 5. osztály)
2. Szemes Fébé Eszter (Győr, Kölcsey Ferenc Általános Iskola, 5. osztály)
3. Puskás Tamás (Abdai Zrínyi Ilona Általános Iskola, 5. osztály)
Különdíj: Pintér Gitta (Győr, Kodály Zoltán Általános Iskola, 5. osztály)

A verseny során sok szép népmesét hallhattunk tehetséges gyermekek előadásában, akik hatalmas élménnyel ajándékoztak meg bennünket. A jövőben is szeretnénk a hagyományoknak megfelelően megrendezni a vetélkedőt, s miután a majdnem negyedszázad alatt rengetegen vettek részt akár zsűritagként, akár versenyzőként a megmérettetésen, a 2016-ban esedékes 25. évforduló alkalmából szeretnénk meghívni a rendezvényre az említetteket (jelentkezni a Ménfőcsanaki Fiókkönyvtárban lehet)!

Sulyok Attiláné

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése