könyv, film, zene, rendezvény egy helyen

2015. augusztus 31., hétfő

Programjaink a hétre

 Nagyapám az első világháborúban - Csenár Imre előadása


Szeptember 2-án szerdán, 17 órakor Csenár Imre Nagyapám az első világháborúban című előadására kerül sor a Központi Könyvtár Klubjában (Herman O. u. 22., földszint). Csenár Imre a Győri Honvéd Hagyományőrző Egyesület elnöke, nyugdíjas mérnök és neves amatőr filmes, aki a nagypapa levelezéséből próbálja szemléltetni az emberi hozzáállást a háborúhoz, ahol előadása inkább szól az emberek életéről, érzelmeiről, mint a háború eseményeiről. A nagypapa Nagycenken volt vendéglős, Sopronban töltötte a kötelező katonai szolgálatot, mikor behívták a gyalogezredhez, ahol aztán kerékpáros küldöncként szolgált. Pozsony, Déva vára, Galícia területe voltak az állomáshelyei, majd elvesztette az egységét, és belekerült a harcok középpontjába. Ezután idegösszeomlással egy évig otthon volt Nagycenken szabadságon, majd végül visszahívták, és Erdélybe helyezték. Az előadásra a belépés díjtalan, minden érdeklődőt szeretettel várunk! 


Rómer Flóris nyomában a Bakonyban - Szabó Béla kiállítása



Szeptember 2-án, szerdán 18 órakor a Bezerédj-kastély kiállítótermében (Győr-Ménfőcsanak, Győri út 90.) Szabó Béla EFIAP fotóművész „Rómer Flóris nyomában a Bakonyban” című kiállításának megnyitójára kerül sor. A tárlatot Dr. Halbritter András biológus avatja fel, közreműködik a Bezerédj Kórus. A megnyitó után Szabó Béla előadást tart Rómer Flórisról és a Bakonyról.


Rómer Flóris bencés szerzetes 1859-ben átbarangolta a Bakonyt, és elkészítette első tudományos leírását A Bakony – Természetrajzi és régészeti vázlatok címmel, amely Győrben jelent meg. A könyv nyomán Szabó Béla fotóművész végigjárta azt az utat, amit egykoron a tudós szerzetes. Ő a XXI. századi ember szemével nézte, mit látni most, mi maradt, mi tűnt el, és mi az, amit Rómer még nem láthatott. Fényképezőgéppel fedezte fel a tájat, járta a Bakony útjait, településeit, ösvényeit. A négy évig tartó munkából könyv született, a tárlat ebből mutat be válogatást.
A kiállítás szeptember 24-ig látogatható munkanapokon 8-18 óráig, hétvégén a művelődési ház programjához igazodva.


Török világ Győrött - Orbánné Dr. Horváth Márta előadása


Szeptember 3-án csütörtökön, 17 órakor Török világ Győrött címmel Orbánné dr. Horváth Márta vetítéses előadását hallgathatják meg az érdeklődők a Központi Könyvtár klubjában (Herman O. u. 22., földszint). A török magyarországi uralma Buda elfoglalásával kezdődött 1541-ben, a mohácsi csatavesztést követő kettős királyválasztás után Győr sorsa bizonytalanná vált, I. Ferdinánd király gróf Lamberg Kristófot nevezte ki az erősség parancsnokának, aki 1529-ben a fenyegető török veszély közeledtével reménytelennek tartotta megkísérelni Győr védelmét, inkább felgyújtatta a várat. Aki szeretné megtudni, hogyan fejlesztették aztán a várost korszerű erőddé, vagy mikor jött létre Győr mai értelemben vett történelmi városmagja, és hogy miért Janik kala, azaz „égett város” a török neve, az látogasson el a képzeletbeli időutazásra invitáló programra. A belépés az előadásra ingyenes, mindenkit szeretettel várunk!  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése