Nagy Mihály
tésztagyáros, a szultáni és a császári udvar szállítója
Az ország egyik első, vagy talán legelső tésztagyára volt a Nagy Mihály által alapított győri gyár. A 19. század közepétől
Újvárosban működő Nagy Mihály találékonysága, vállalkozói kedve révén sok
mindenben megelőzte korát. A levéltári dokumentumok szerint 1856-ban már győri
adófizető volt. 1857-ben kérvényt adott be a városi tanácshoz, hogy
folytathassa a száraztészta készítését.
Nem ismerjük, hogy korábban hol és milyen körülmények közt
készített száraztésztát, de a későbbi cikkekből kiderül, hogy már 1853-ban a
pesti terménytárlati országos-, és 1854-ben a bajor müncheni iparkiállításon is
„érempénzekkel” jutalmazták termékeit.
A Győri közlöny
1857. november 19-i újságcikkéből ismerhetjük a két héttel korábban felállított
üzemét. Három férfi és hét nő dolgozott „gyárában”, a gépeket emberi erővel
hajtották, a gőzt csak edények melegítésére használták.
Egy év múlva a Győri
Közlöny arról tudósított, hogy a török szultán konyhájára 11 mázsa
különféle tésztaneműt szállítottak a győri Nagy
Mihály tésztagyárából.
Győri Közlöny, 1858.
november 25.:
Az országosan terjesztett Vasárnapi Újság is beszámolt 1859-ben a vállalkozás sikereiről, mint
a magyar gyáripar fejlődésének jó példájáról. A cikkek szerint már ekkor is
exportálta termékeit. A dunai fejedelemségekbe nagyobb tételben szállított, de
bécsi közintézetekkel is szerződésben állt.
Nagy Mihály
1860-ban már szabadalmaztatta a tésztakészítést. 1861 után kormányútlevéllel
utazott a nagyvilágban üzleti ügyeinek intézése céljából.
A Győrvidéki Gazdasági
Egyesület 1861-ben kiállítást rendezett. A házi ipartermékek kategóriában a
választmány 1 arannyal jutalmazta „Nagy Mihály győri tésztagyárnok
gyármutatványát”, az 1865-ös győri kiállításon szintén aranyérmet nyert a „kitűnő
és nagy választékú tésztaneműért.”
Az 1864-es termékkatalógusában valóban sokféle formájú
tésztát kínál. (Forrás: Győri Naptár, 1864. szökőévre. Győr, 1863.)
Rendkívül széleskörű választékában egyesítette a világban
kedvelt itáliai fajtákat a magyar hagyományokkal. E katalógusban már szinte az
összes általunk ismert, a mai üzletekben is kapható tésztaforma szerepelt.
A győri száraztészta népszerűségét a változatos formákon
kívül annak is köszönhette, hogy jó minőségű magyar lisztből készült, a
leírások szerint ízletességét a tárolással sem vesztette el. Az alapanyag
beszerzése nem jelentett gondot, mivel Győr a 19. században a
gabonakereskedelem egyik központja volt, bővelkedett jó alföldi és bánáti
búzában. A száraztészta készítmények nagy előnye, hogy félkész terméknek
tekinthetők, mivel viszonylag kevés előkészületi munkával és egyszerű főzési
eljárással gyorsan lehet változatos és ízletes ételeket készíteni belőlük.
Szakszerű szárítás után, jól csomagolva, megfelelő körülmények között jól és
hosszú ideig, akár két évig is tárolhatók.
Az újságcikkek kiemelik, hogy Nagy Mihály révén ismerték meg nyugaton a tarhonyát, melyet az
árjegyzék szerint 5 különféle minőségben állított elő. A tarhonya a XVII-XVIII.
századtól fokozatosan kedveltté vált idehaza, majd magyar népétellé is lett, a
háztartásokban gyakran készítették.
Nagy Mihály a
londoni ipartárlaton is bemutatta a nemzeti színűre festett makaróniját, a
tésztákból 52 féle különlegesen megkomponált tárgyat alakított ki.
Győri Közlöny, 1862.
február 20.:
Győri Közlöny, 1862.
július 20.:
1864 augusztusában arról írt a Győri Közlöny, hogy Nagy
Mihály tésztagyárost Triesztből keresték meg egy felállítandó kereskedelmi
társaságtól, hogy ossza meg a makaróni külföldre szállítása során szerzett
tapasztalatait. Véleményét a Triester
Zeitung, a bécsi Presse és a Pesti Napló is leközölte. A cikkből
kiderült, hogy Washington, New York, London, Varsó, Krakkó, Bécs és
Konstantinápoly piacain is elkelt már a győri makaróni. Nagy Mihály szerint nehéz feladat egyszerre gyárosnak és
kereskedőnek is lenni.
Győri közlöny, 1864.
augusztus 18.:
Nagy Mihály Győri Közlönyben
közzétett hirdetései szerint a tésztagyártáson kívül más szolgáltatást is
kínált az 1860-as évek elején. Valószínűleg utazásai során ismerkedett meg a
fényképezéssel, műtermet is nyitott az újvárosi főutcai tésztagyár épületében.
1863 és 1864-ben adott fel ilyen tárgyú hirdetéseket, ám egy-két év után
valószínűleg felhagyhatott fotográfusi tevékenységével.
Győri Közlöny, 1864.
február 7.:
A Győri Közlöny 1864.
március 27-i cikkéből kiderül, hogy porcelán fényképeket is előállított:
Nagy Mihály rendületlen
vállalkozó kedvét bizonyítja, hogy 1864-ben a városi tanácshoz fordult, hogy
engedélyezze egy belvárosi „tudakozó intézet” felállítását. Feltűnést keltett,
hogy felvásárolta a kukoricalevelet, melynek hasznosítását későbbi kiállításon
ígérte bemutatni.
Győri Közlöny, 1865.
szeptember 9.:
A tésztagyártásban újabb szakmai elismerést hozott számára
az 1868-as párizsi világkiállítás. A Győri
Gazdasági Egyesület évkönyve így dokumentálta az eseményt: 1868. május 4-én
„Nagy Mihály tésztagyárosnak – ki 1853, 1854, 1862 és 1865-diki bel- és
külföldi, nevezetesen a müncheni és londoni kiállítások alkalmával makaróni és
tarhonya, úgy egyéb tésztakészítményeiért aranyérmet nyert és iparszorgalomért
Ő felsége által” ezüst érdemkereszttel jutalmazott.
Ez évben Nagy Mihály
a városi tanácshoz folyamodott egy nagyobb tésztagyár társasági felállítása
érdekében, ehhez az újvárosi régi sörházat kívánták megvenni a Bisinger alapítványtól.
Győri Közlöny, 1868.
április 9.:
A termelés és termékskála tovább bővült, Nagy Mihály 1870-ben a grazi iparmű
kiállításon is ezüstérmet kapott, ezután már Grazban is raktárt szándékozott
nyitni.
Újdonság volt a gyártmányai közt a „húsdara”, valamint az
utazásnál praktikus félkész étel, a könnyen felfőzhető „leves-pótlék”. (Ez
lehetett a zacskós leves őse.) A várak és hajók ellátására készült a „porosz
matróztészta” és a „hajós kétszersült”.
Győri Közlöny, 1870.
október 27.:
1873-ban a császári
udvarnak szállított. Szabad Polgár, 1873. január 30.:
1873-ban leégett az épület, a tudósító szerint a gyár ugyan
nem volt nagy, de igen szakszerűen volt berendezve.
A tésztagyártáson és a fényképezésen kívül mezőgazdasággal
is folyamatosan foglalkozhatott, 1870-ben már cséplőgéppel rendelkezett.
Gyakran adott fel hirdetéseket, melyekkel különféle terményeket és
mezőgazdasági eszközöket is kínált eladásra:
Győri Közlöny, 1872.
augusztus 25. (A gyár címe ekkor még Fő utca 318., az átszámozás után később
120. lett a házszám):
Szabad Polgár, 1872.
november 21.:
1874-ben a nagy győri
kiállításon is szerepelt. Győri Közlöny, 1874. szeptember10.:
1879-ben nemcsak jótékonyságáról kapunk hírt, de arról is,
hogy az élelmiszertartósítási újításokat is alkalmazta, légmentes dobozban
készételt is szállított.
Győri Közlöny, 1879.
március 30.:
A városi levéltár irataiból kiderül, hogy 1879-ben engedélyt
kért bor és pálinka mérésére is.
A tésztagyár további sorsáról nem sokat tudunk, a Központi Értesítő bejegyzése szerint Nagy Mihály cégét a győri törvényszék
1884-ben törölte.
Központi Értesítő,
1884. április 10.:
Ugyanakkor 1885 júniusában bejegyezték Stadler József győri tésztagyári iparűzőt.
Központi Értesítő
1885. június 28.:
A Nemzetgazdasági Szemle
1887-ben az „eledeliparról” írt cikkében még említ egy győri tésztagyárat. A
cikk szerint a pesti tésztagyárak is sokkal később alakultak, mint a győri.
Az 1893-as győri Hölgyek
és urak naptára szerint 1893-ban volt még tésztagyár Győrött, az 1893-as
útikönyv is említ tésztagyárat Újvárosban a bekarikázott helyen, amely az
egykori Nagy Mihály-féle gyár
lehetett.
Kalauz Győr város és
környékén, 1893:
Az 1894-es naptárban már Neuman és Társa tésztagyár
szerepel Győrött.
Nagy Mihály tésztagyára
elfelejtődött az eltelt közel 150 év alatt, pedig saját korában a sajtó
kifejezése szerint „öregbült általa Győr város jó hírneve.”
Antaliné Hujter Szilvia
Felhasznált irodalom:
A cikk a Dr. Kovács
Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér hírlapgyűjteménye és a Győri Városi
Levéltár dokumentumainak felhasználásával készült.
Bibok Lajos: Győri
naptár 1864. szökő évre. Győr, 1863.
Kalauz Győr város és
környékén. Würzburg, 1893.
Nagy István: A győri fotográfia 150 éve. Győr, 1994.
Szőgyi G. Vilmos: Hölgyek és urak legvegyesebb tartalmú naptára 1893. évre. Győr, 1892.
Szőgyi G. Vilmos: Hölgyek és urak legvegyesebb tartalmú naptára 1893. évre. Győr, 1892.
Telkes Simon: Az
eledelipar. In: Nemzetgazdasági Szemle, 1897. p. 465-510.
Vargyas Endre
(szerk.): A Győrvidéki Gazdasági Egyesület évkönyve. 1860-1879. Győr, 1879.
Vargyas Endre.
Emléklapok a győri kiállításról, 1874-iki évben. Győr, 1874.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése