Pezsgő a „szőlő égi nedve”, avagy pezsgőreklám 1830-ból
Régi hagyomány, hogy szilveszter éjjelén, pontban éjfélkor,
pezsgővel koccintunk az újévre. E tradíció eredete, hogy
hajdanán a pezsgő szinte megfizethetetlen luxuscikknek számított,
ezáltal napjainkban is azt szimbolizálja, hogy „ha drága, úri
italt iszunk az újév első perceiben, a folytatás is gazdag, úri,
fényűző lesz”. 1830-ban jelent meg a győri Streibig-nyomdában
az a kétoldalas nyomtatvány, amely a Somlón termett szőlőből
készített pezsgőt mutatja be, és egyben megrendelési felhívást
is tartalmaz.
A pezsgő maga szőlőborból készülő és erjedésből származó
szénsavat tartalmazó ital. A szénsavtartalma „származhat a
cukor hozzáadása utáni második erjesztésből (francia típus),
ill. a must nyomás alatti erjedéséből (olasz típus). Az
erjesztés és az érlelés palackban és tartályban is történhet”.
A francia bencés szerzetes, Dom Perignon (1639-1715), aki a
híres észak-francia bortermelő vidéken, Champagne-ban élt és
tevékenykedett, 1693-ban a champagne-i borvidéken termelt borból
készített elsőként szénsavas szeszesitalt egy véletlennek
köszönhetően. „Az új és még nem teljesen kierjedt borokat
kora tavasszal lepalackozta, és parafa dugóval ledugaszolta. A
borban lévő maradék cukor erjedése a palackban fejeződött be.
Ezzel a borral kívánta meglepni barátait, és amikor kibontott
egyet, csodálkozva tapasztalta annak szénsavas, gyöngyöző
voltát.”
A 18. század első felében szivárgott ki a pezsgőkészítés
titka a kolostorból, ekkortól kezdve a champagne-i borkereskedők
nagy tételben kezdtek pezsgőt készíteni. Ennek megfelelően a 19.
század második felére már „majd minden borászati hagyománnyal
rendelkező országban gyártottak pezsgőt”. A század folyamán
Magyarországon is elindult a pezsgőkészítés, 1825-ben nyitották
meg az első magyar pezsgőgyárat Pozsonyban.
A 19. században már számos tudósítás is megjelent a
magyarországi pezsgőkészítésről. Pezsgő szavunkat pedig
gróf Széchenyi István alkotta, Hitel című
1830-ban megjelent munkájában elsőként nevezi a franciák híres
champagneierét pezsgőnek.
Ősze Mária
Felhasznált irodalom: Magyar Nagylexikon; Niszkács
Miklós: A pezsgő Szig-Tim Kiadó, 2004.; szilveszter.network.hu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése